Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Érték minden bajtársi egyesület

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2013. május 1. 14:35

Éves beszámoló és vezetőségválasztó közgyűlést tartott a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület április 26-án, a Honvéd Kulturális Központban.

Szekeres István nyugállományú dandártábornok, az egyesület elnöke a tavalyi évet értékelő beszédében leszögezte: az egyesület napi szinten foglalkozott a honvédelem aktuális kérdéseivel, többek között a szolgálati nyugdíj eltörlésével, vagy éppen az önkéntes tartalékos rendszerrel. Kiemelte, hogy a nyugállományú bajtársakat összefogó egyesületek a „honvédelem értékei", mert az egykori katonáknak szociális segítséget nyújtanak és erősítik bennük a „valahová tartozás" érzését.

1595953509
 

„Noha a közismert gazdasági helyzetben a honvédelmi tárca anyagi lehetőségei szűkösek, országosan nézve a honvédségi nyugdíjasok kiemelt helyzetben vannak, hiszen nincs még egy olyan szervezet, amelyik annyit tesz a nyugdíjasokért, mint a haderő és a Honvédelmi Minisztérium" – fogalmazott az elnök.

Hozzátette: a 206 főt tömörítő egyesületnek idén tovább kell keresnie azokat a lehetőségeket, amelyekkel segíteni tudják a honvédelem ügyét.

1595953510

A közgyűlésen részt vevő Szabó József ezredes, a Honvéd Vezérkar Személyzeti Csoportfőnökség toborzó- és humánszolgálati osztályának vezetője, beszédében elmondta: ahhoz, hogy a megváltozott gazdasági környezetben ugyanolyan szinten tudjanak gondoskodni a nyugállományúak ellátásáról „újra kellett gondolni" az egész ellátórendszert, de a szolgáltatások színvonala nem csökken, sőt, bizonyos vonatkozásokban növekszik is. Példaként említette, hogy az idén a balatonkenesei Honvédüdülő szolgáltatásait már főszezonban is igénybe vehetik a nyugdíjasok.

1595953510

A közgyűlésen Szekeres István, Balassi Emlékplakettet adott át az egyesület azon tagjainak, akik kiemelkedő tevékenységükkel hosszú idő óta segítik az egyesületet. Hetvenedik születésnapja alkalmából, dr. Kálmánffy Ferenc nyugállományú főtörzszászlóst, a Honvéd Együttes egykori szólistáját, a Balassi Kórus tagját, Schmidt Ferenc, a Honvéd Együttes Baráti Kör Egyesület elnöke mellett a kórus vezetősége is köszöntötte.

1595953510

A közgyűlés résztvevői egyperces néma főhajtással tisztelegtek az közelmúltban elhunyt bajtársak emléke előtt.

A szerző felvételei