Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Intenzívebb amerikai-orosz terrorellenes együttműködés

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. május 1. 13:31

Barack Obama amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök április 29-én telefonon megállapodott, hogy intenzívebbé teszik az országaik között együttműködést a terrorelhárítás területén – közölték amerikai hírportálok.

Orosz részről hangsúlyozták, hogy a kétoldalú terrorelhárítási együttműködés elmélyítése különösen a bostoni robbantásos merénylet nyomán vált indokolttá. A Kreml tájékoztatása szerint a telefonbeszélgetést az amerikai elnök kezdeményezte.

A Fehér Ház közleményben adta hírül, hogy Barack Obama kifejezte együttérzését a Moszkva melletti múlt heti kórháztűz miatt, amelynek több tucatnyi halálos áldozata volt, és ismételten hangsúlyozta nagyrabecsülését azért a szoros együttműködésért, amelyet Oroszország biztosított a bostoni maratonon elkövetett támadást követően.

Mindkét elnök kiemelte a 2014-ben Szocsiban megrendezendő téli olimpiai játékok biztonságának fontosságát. Miközben áttekintették a szíriai helyzetet, Obama aggályait hangoztatta a szíriai vegyi fegyverekkel kapcsolatban.

A felek megállapodtak arról, hogy szoros konzultációs kapcsolatban maradnak Szíriával összefüggésben és az arab országgal kapcsolatos tárgyalások folytatására utasították John Kerry amerikai, illetve Szergej Lavrov külügyminisztert.

Mindkét elnök várakozással tekint a G8-országok tanácskozása alkalmából megtartandó személyes találkozás, valamint a szeptemberi kétoldalú csúcstalálkozó elé. Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója közölte, hogy a második találkozóra a G20-csoport szentpétervári tanácskozása előtt kerül sor.