Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Északi példa – Magyar Honvéd magazin kiajánló

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. november 8. 13:22

Idén Helsinkiben rendezte meg éves kongresszusát az Európai Katonai Újságírók Szervezete, az EMPA, amelynek magazinunk is tagja. A résztvevőket a finn védelmi minisztérium látta vendégül.

1595962565
Helsinki, Finnország alig 600 ezer lelket számláló fővárosa stratégiailag igen fontos helyen fekszik. Már a középkortól fontos katonai városként, haditengerészeti és partvédelmi támaszpontként tartják számon. A máig kétnyelvű, I. Gusztáv svéd király által 1550-ben alapított település Helsingfors néven került a térképekre. Jelentőségét nagyban növelte a Suomenlinna néven ismert, az orosz expanziós törekvések visszaszorításául szolgáló erődrendszer, amely az egymáshoz hidakkal kapcsolt Kustaanmiekka, Susisaari, Iso-Mustasaari, Pikku-Mustasaari, Länsi-Mustasaari és Långören szigeteken terül el. Felépítése 1748-ban, a cári Oroszországgal ellenséges Franciaország hathatós anyagi támogatásával kezdődött meg. A messze hordó lövegei védték Helsinkit, „ellenőrizték" a környező partvidéket, ugyanakkor itt volt a szigetvilágot uraló svéd királyi hadiflotta támaszpontja is.
Az immár az UNESCO világörökség-listáján helyet foglaló erődrendszer 1973 óta civil terület, turisztikai központ, noha itt működik a finn haditengerészet akadémiája is.

– A finn haditengerészet egyik kiemelt feladata az ország partvidékének, ezernyi szigetének és öblének védelme – mondta látogatásunk alkalmával Sakari Martimo kapitány, az akadémia parancsnoka.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin november 15-én, pénteken megjelenő számában!)

CímkékEMPA