Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hende Csaba: új szinten a magyar-mongol védelmi együttműködés

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. november 8. 11:53

Mongólia érdeklődik magyar fejlesztésű pilóta nélküli repülőgépek iránt, és nyitott más védelmi ipari együttműködésre is – erről tájékoztatta hivatalos látogatásának befejeztével Hende Csaba honvédelmi miniszter november 8-án, pénteken Ulánbátorból az MTI-t.

1595962564
Hende Csaba honvédelmi minisztert katonai tiszteletadással fogadták Ulánbátorban

A miniszter telefonon adott nyilatkozatában elmondta, hogy látogatásának kettős célja volt. Egyrészt a két ország védelmi minisztériumai közötti együttműködésről szóló védelmi megállapodás aláírása, másrészt a kétoldalú együttműködés további lehetőségeinek a kutatása. Vendéglátójával, Dasdemberel Bat-Erdene miniszterrel sorra vették e területeket, köztük a védelemmel kapcsolatos tapasztalat- és információcserét, a személyi állomány kölcsönös cseréjét, a katonai oktatást és kiképzést, valamint a védelmi ipari kutatás és technológia területét.

„Mongol partnereim nagy érdeklődést tanúsítottak a honvédelmi minisztérium megbízásából kifejlesztett pilóta nélküli repülőgépek, valamint víztisztító berendezések iránt" – tájékoztatott a tárcavezető. Hozzátette: hasonló nyitottságot tapasztalt a magyar védelmi ipar szolgáltatásai iránt, beleértve például a katonai élelmiszer egységcsomagok szállítását. E témával és másokkal kapcsolatban a szakemberek már meg is kezdték a tárgyalásokat.

1595962564
A kétoldalú együttműködés további lehetőségeiről tárgyaltak

Hende Csaba meggyőződése, hogy a magyar-mongol kapcsolatokból Magyarország jól profitálhat, s emlékeztetett arra, hogy Mongólia folyamatosan tíz százalék feletti éves gazdasági növekedést produkál, hadseregének fejlesztésére pedig a bruttó hazai termék közel egy százalékát költi, ami arányaiban több a magyarországinál.

A magyar-mongol védelmi kapcsolatok intenzitását firtató kérdésre a miniszter elmondta, hogy azok nem nevezhetők túlságosan intenzívnek, a rendszerváltozás óta nem volt miniszteri szintű találkozó a felek között, de mindkét fél szeretné, ha a jövőben e területen pozitív irányú változás történne.

1595962564
A két ország védelmi minisztériumai közötti együttműködési megállapodás aláírása

„Mongólia fontos hely a világban, a világ ásványkincseinek jelentős tartalékait magáénak tudó országról van szó, amellyel érdemes együttműködni" – hangoztatta miniszter, s emlékeztetett arra is, hogy Afganisztánban közösen szolgálnak a magyar és a mongol katonák, s Mongólia folyamatosan erősíti kapcsolatait a NATO-val. A miniszter megjegyezte, tárgyalásain vendéglátójával biztonsági és védelempolitikai kérdésekről is eszmét cserélt.

Hende Csaba Dél-Koreából érkezett a mongol fővárosba, ahonnan pénteken Kínába utazik tovább.