Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Évet értékeltek

Szöveg: Cs. Zs. |  2018. február 4. 9:18

Két honvéd nyugállományú klub is évértékelő-évkezdő közgyűlését tatott a napokban Veszprém megyében.

http://www.hadkiegeszites.honvedseg.hu/cikk/4578

A pápai Honvéd Bajtársi Klub 2017-et értékelő közgyűlésén a résztvevőket Horváth Ferenc nyugállományú százados, titkár köszöntötte. Farkasdi Lajos elnök elmondta: a 2016-ban teljes arculatváltáson átesett, azóta 32 fővel bővült klub a tavalyi évben fennállásának 45. évfordulóját ünnepelte. A tagság a 2017-ben nem csupán a feladatainak számát növelte, a prioritás is változott. A klub vezetése kezdetektől fogva fontosnak érzi, hogy az érdekvédelmi és kulturális tevékenységen túl szerepet vállaljon az ifjúság hazafias nevelésében is. Szeptember 29-én Pápa városában az országban elsőként szervezték meg a „Hazámat szolgálom" elnevezésű versenyt a város 6 középiskolájának részvételével. A rendezvény védnöke Gangler László ezredes, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnoka, fővédnöke dr. Áldozó Tamás, Pápa polgármestere volt. A lebonyolításban a Bajtársi Klub tagjai, a pápai reptér személyi állománya, valamint az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) veszprémi kollégái is részt vettek.

A tagság az MH KIKNYP veszprémi érdekvédelmi állományával együttműködve folyamatosan kutatta és látogatta a segítségre szoruló egykori kollégákat, valamint minden állami és nemzeti ünnepen egyenruhában koszorúzta meg az emlékműveket a városi rendezvényeken.

1599181616
Havi klubgyűléseiket igyekeztek előadásokkal is színesíteni. Vendégelőadójuk volt többek között Bagoly Katalin onkológus főorvos, Györkös György dísznövénykertész, Dani István csillagász. Több civil szervezettel is testvérkapcsolatot ápolnak, tavaly május 6-án a Tapolca és Környéke Honvéd Bajtársi Egyesület meghívására a veszprémi érdekvédőkkel együtt látogattak el Badacsonylábdiba, baráti találkozóra. A tagok májusban döntöttek a Huszár lakótelep bejáratánál méltatlan állapotban álló ejtőernyős-emlékmű örökbefogadásáról. A szerződés aláírásával a város 2017-től kezdve évente 50 ezer forintot biztosít az emlékmű karbantartására.

Október 26-án a pápai Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színháztermében koncerttel ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját a klub dalköre. A jubileum alkalmából Vidám Nagyik dalkör címmel CD-t jelentettek meg: az énekesek számtalan fellépést tudhatnak magukénak, az ebből származó bevételt pedig jótékony célokra fordították.

Ugyancsak a napokban a devecseri könyvtárban gyűltek össze évet értékelni a Meggyeserdő Honvéd Nyugdíjas Klub tagjai. Az elmúlt évet Puskás Tibor nyugállományú alezredes, a klub elnöke értékelte. A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségét Berdó Gábor Károly nyugállományú százados, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokságot Soós Gyula őrnagy és Csatári Zsanett főhadnagy, a várost Vörös Tibor önkormányzati képviselő és Ferenczi Gábor polgármester képviselte.

Elhangzott: a klub tartalmas évet tud maga mögött. Számtalan kirándulás, koszorúzás, hadisírok felkutatása, karbantartása, látogatás is szerepelt a végrehajtott feladatok között. A tagok jelentős szerepet vállaltak Devecser életében, melyért a város vezetése köszönetét fejezte ki, és biztosította őket a 2018. évi támogatásáról is. Ennek egyik elemeként a 2013-ban létrejött Magyar Máltai Szeretetszolgálat Devecseri Szakiskolája diákjainak az idei évtől előadásokat tartanak a veszprémi toborzók és a Meggyeserdő klub tagjai. 

Fotó: 3. TÉK