Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ez a nap a köszönetről szól

Szöveg: Kovács Dániel |  2013. december 19. 9:28

Ez a nap a köszönetről szól, elsősorban azok felé, akik a hadszíntéren missziós feladataikat maradéktalanul, kiválóan ellátták, a hazáért tevékenykedtek – mondta Mihócza Zoltán dandártábornok az MH Nemzeti Támogató Elem Afganisztán és az MH Logisztikai Mentorcsoport hetedik váltásából, valamint az ISAF egyéni beosztásaiból hazatért katonák visszafogadó ünnepségén Székesfehérváron, december 18-án, szerdán.

Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnökhelyettese rámutatott: mindennapi életünk során gyakran elfelejtjük, hogy biztonságunk legfontosabb kérdései nem mindig a határainkon belül vagy közelében vetődnek fel. A válságok – essenek bár távol hazánktól – közvetetten, de gyakran közvetlenül is befolyásolhatják biztonsági környezetünket, ezért a nemzetközi békemissziós feladatok tökéletes végrehajtása Magyarország biztonságát is szolgálja.

1595964628
Mihócza Zoltán dandártábornok: az afganisztáni hadszíntér az egyik legfontosabb az Észak-atlanti Szövetség számára

Az afganisztáni hadszíntér talán az egyik legfontosabb az Észak-atlanti Szövetség számára, így számunkra is – emlékeztetett a dandártábornok. Hozzátette: az MH Nemzeti Támogató Elem tagjai kiválóan oldották meg az Afganisztánban települt személyi állomány és technikai eszközök honi és műveleti területen belüli átcsoportosítását. Kiemelt feladatukként jelentkezett az MH Tartományi Újjáépítési Csoport anyagainak, eszközeinek hazaszállítása, valamint az MH Kabul Nemzetközi Repülőtér Őr- és Biztosító Kontingens felszámolása.

A Logisztikai Iskola magyar mentorcsoportjának tevékenysége is kiemelkedő volt, afgán kollégáikat képezték ki – fűzte hozzá az ÖHP törzsfőnökhelyettese.

Az egyéni beosztásban szolgálóknak a többnemzeti környezetbe való beilleszkedés jelentett kihívást, melynek sikerrel feleltek meg, öregbítve hazánk hírnevét – értékelt Mihócza Zoltán dandártábornok.

1595964629
Fél év után újra itthon

Dr. Fazekas László ezredes egyéni beosztásban szolgált az Északi Parancsnokság egészségügyi főnökségénél. Elmondta: feladatai között szerepelt az afgán biztonsági erők különböző egységeinél az egészségügyi képességek fejlesztése. Munkájára visszatekintve büszkén mesélt a Mazar-e-Sharif-i katonai kórház fejlesztéséről, amelynek – egyebek mellett –  sikerült megduplázni a befogadóképességét.

„Az afgán Logisztikai Iskola egyik csoportját mentoráltuk. Gépjárművezető képzésben, fegyver- karbantartásban, általános logisztikus képzésben adtuk át a helyi erőknek a kiképzés módszertanát" – mondta el a honvedelem.hu kérdésére válaszolva Novák László őrnagy, a logisztikai mentorcsoport parancsnoka.

Süle Péter százados csapatával, a Nemzeti Támogató Elem hetedik váltásában szállító tisztként felügyelte az otthonról érkező, és a hazafelé tartó váltások mozgását. Kiemelte, fontos volt számára, hogy munkája során kiváló kapcsolat alakuljon ki a többi nemzet katonáival, és örömmel emlékezett vissza arra, hogy ez maradéktalanul sikerült.

1595964629
Az afganisztáni misszióból hazatértek egy csoportja


Fotó: Galovtsik Gábor