Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ez történt az elmúlt héten a tűzszerészeknél

Szöveg: dr. Markovics Zita főhadnagy |  2018. június 26. 16:00

Összesen harmincnyolc bejelentés érkezett a múlt héten az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerész ügyeletére, ebből hétszer kellett soron kívül intézkedni.

Felsőörsről, a Körmendi Prépost utcai oktatási intézményből egy 7,92 milliméter átmérőjű magyar lőszert, Tökölről, egy Csokonai utcai üres telekről egy 44 M típusú, magyar fejlesztésű rakétát szállítottak el későbbi megsemmisítésre.

Göncön, egy melléképület bontása során előkerült egy 60 és egy 81 milliméteres román aknagránát és egy AZ-1 típusú, német gyártmányú gyújtószerkezet, ezeket a tűzszerészjárőrök a helyszínen megsemmisítették, egy 14,5 és két 45 milliméter átmérőjű hüvelyt éles csappantyúval a központi gyűjtőbe szállítottak.

Sárospatak belvárosában egy felújítás alatt álló épületből kézigránát került elő, amelyről a helyszínre érkező tűzszerész járőr megállapította, hogy egy F-1-es kézigránát üres teste, így nem minősül robbanótestek.

Budapesten, az Ötvenhatosok terén építési munkálatok során egy 120 milliméter átmérőjű, szovjet gyártmányú, éles repeszromboló aknagránát került elő a földből. A tűzszerész katonák a gyújtószerkezetet kiszerelték, a helyszínen megsemmisítették, a bombatestet pedig a tűzszerész járőrautóra helyezték és rendőri felvezetéssel elszállították a Magyar Honvédség gyűjtőjébe. A tűzszerész tevékenység idejére 126 főnek kellett elhagynia otthonát, illetve az közelben lévő irodaházat, a rendőrök pedig elzárták a jármű és a gyalogos forgalom elől a Dózsa György utat és a környező utcákat.

1599189679
Fotó: Mihádák Zoltán (MTI)