Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tartalékosok a haza biztonságáért

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. június 26. 17:17

Hagyományos, kétnapos, magyar-német tartalékos katonai partnerségi találkozót rendeztek a napokban Székesfehérváron.

A konferencián a magyar tartalékos katonák csoportját Széles Ernő nyugállományú dandártábornok, a Magyar Tartalékosok Szövetségének (Matasz) elnöke, a német katonai delegációt pedig Tobias Zech, a Német Tartalékos Szövetség elnökhelyettese vezette. A konferencián mindkét fél részéről jelen voltak azok a megyei, területi, tartományi vezetők, akiknek évek óta hagyományosan jó magyar-német kétoldalú katonai kapcsolataik vannak.

1599189681

A partnerségi találkozó résztvevői a konferencia első napján az MH Összhaderőnemi Parancsnokságra (MH ÖHP) látogattak el, ahol a magyar és német vezetőket Schmidt Zoltán dandártábornok, a parancsnokság megbízott törzsfőnöke fogadta. A tábornok rövid tájékoztatást adott az MH ÖHP működéséről, aktuális feladataikról.

1599189681

Ezt követően a konferencia résztvevői megismerhették a parancsnokság és alárendelt szervezeteinek szerepét a nemzetközi békeműveletekben, missziókban, valamint a déli határaink mentén napjainkban is zajló Közös Akarat feladatban.

A német vendégek egy előadás keretében itt ismerhették meg a magyar Önkéntes Tartalékos Rendszert, és a önkéntes területvédelmi tartalékos századok felállításával, valamint felkészítésével kapcsolatos feladatokat.

1599189681

Az előadásokat követően a résztvevők laktanyalátogatáson ismerkedtek az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred, valamint a MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj teendőivel és a feladatok ellátását biztosító haditechnikai eszközökkel.

A nap végén a partnerségi találkozó résztvevői látogatást tettek a székesfehérvári Szentlélek katonai temetőben. Itt – a központi emlékmű közös megkoszorúzását követően – a katonák tisztelegtek a német, valamint a magyar katonai áldozatok emléke előtt.

1599189682

A szombati napon a résztvevők a Pákozdi Katonai Emlékparkban (KEMPP), a Doni kápolnánál folytatták a megemlékezéseik sorát. Majd napjaink békemisszióiban elhunytak emléke előtt tisztelegtek a két nemzet katonái.  A KEMPP-nek a fiatalok honvédelmi nevelésében betöltött szerepéről, valamint a jelenleg látható állandó kiállításairól dr. Görög István nyugállományú ezredes, ügyvezető igazgató adott tájékoztatást.

A bemutatóhelyek meglátogatását követően tartották a delegációvezetők előadásaikat a két ország tartalékos szervezetei előtt álló aktuális feladatokról. A vezetők hangsúlyozták: a világ jelenlegi kihívásai miatt a tartalékosok tevékenységében napjainkban nagyon fontos a védelemre fektetni a hangsúlyt. A hon-, valamint a szövetség védelmére – ezeket a fogalmakat kell a védelemben részt vevő katonáknak valódi tartalommal megtölteniük. Ezért van szükség a két tartalékos szövetség szoros együttműködésére, hogy a szerzett tapasztalatok átadásával segítsék egymást ebben az új feladatban.

1599189682

Széles Ernő, a Matasz elnöke kiemelte: az elmúlt évben meghirdetett Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program a honvédségnél jelentős fejlesztési folyamatot indított el. Ennek kapcsán felértékelődött a tartalékos katonai szolgálat tevékenységének szükségessége. Megnyíltak a laktanyák, a parancsnokok jobban igénylik a tartalékosok bevonását a mindennapi munkájukhoz. Egyben ezzel a tartalékosok szerepe a honvédség és a civil lakosság közötti híd megvalósításában jobban előtérbe került.

Tobis Zech alelnök a fentiekkel egyetértve azt is hangsúlyozta, hogy az elkövetkezendő hónapokban Magyarország és Németország védelmi potenciáljának a fejlődése várhatóan fel fog gyorsulni. Számukra a tartományi ezredek felállítása fontos feladat, míg a magyaroknak az önkéntes területvédelmi tartalékos századok felállításában kell bizonyítaniuk. A tartalékosoknak láthatóvá kell válniuk olyan helyeken is ahol jelenleg „fehér foltjaik" vannak, ezzel is erősítve a katonaságba és az általa megvalósított védelembe vetett hitet – mondta.

Fotó: Révész Csaba, Kálmánfi Gábor és Matasz