Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ezek voltak 2015 legolvasottabb cikkei

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. január 2. 12:38

Szokásos hétvégi tízes listánkban ezúttal kissé rendkívüli. Az év első szombatján a honvedelem.hu-n tavaly megjelent tíz legolvasottabb cikket soroljuk fel. (A címekre kattintva az eredeti cikkeket lehet elolvasni.)

1., Büszke lehet a honvédjeire az ország

Megmutatták a katonák, hogy az emberekért vannak és honvédként szolgálják a hazát, ezért igazán büszke lehet rájuk az ország – mondta dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke a honvédelem.hu-nak.

1596006615

2., Megerősített biztonsági intézkedések Magyarországon is

A franciaországi terrortámadások nyomán Orbán Viktor miniszterelnök úgy döntött: Magyarország védelmét meg kell erősíteni. Ennek érdekében a miniszterelnök vezetésével összeült a Nemzetbiztonsági Munkacsoport, amely megerősített biztonsági intézkedések bevezetéséről döntött.

1596006615

3., A legidősebb újonc 

A fiatalok körében is elismerést kiváltó eredményt, 312 pontot ért el az alkalmasság-vizsgálat fizikai felmérésén Bíró Mihály, aki 59 esztendős korában jelentkezett szerződéses katonai szolgálatra. Évekig volt regisztrált álláskereső, június 1-jétől viszont már biztos munkahelye van: a kecskeméti repülőbázison dolgozik gépkocsivezetőként.

1596006615

4., A legjobbak legjobbja

A KFOR egyik magyar békefenntartója nyerte meg azt a kétnapos versenyt, amelyen hét ország altisztjei mérték össze erejüket, állóképességüket, és szakmai tudásukat.

1596006616

5., Éles riasztás elfogással

Megtörtént az első, elfogással járó éles riasztás a balti országok légtérrendészeti feladatait ellátó magyar kontingens szolgálatának kezdete óta. A magyar Gripeneket 2015. szeptember 11-én, egy azonosítatlan repülőgép miatt emelték a magasba. Helyi idő szerint 18 óra 30 perc körül, követve a nemzetközi eljárásrendet sikeresen elfogták, és azonosították a riasztást okozó orosz An-26-os katonai szállító repülőgépet a Balti-tenger felett. A felszállást és az elfogást a NATO németországi Egyesített Légivezetési Központjából rendelték el – közölte a Honvédelmi Minisztérium.

1596006616

6., Életet mentettek a honvéd tisztjelöltek

„Magyarország köztársasági elnöke a Szolgálati Érdemjel bronz fokozatát adományozta Józan Csaba honvéd tisztjelöltnek, elismerve különleges helytállását" − hangzott el a közelmúltban Budapesten, a Stefánia Palotában. Ezzel egy időben, a Belügyminisztérium márványtermében Gindele Tamás honvéd tisztjelölt vehette át az életmentő emlékérmet, hősies magatartása elismeréséül.

1596006616

7., Katonai terepjárókat kaptak a honvédség különböző alakulatai 

Rába és Unimog típusú katonai terepjárókat vehettek át a Magyar Honvédség különböző csapatai. A tavalyi évre megrendelt 15 járműből április 21-én kedden 13 darabot adott át az MH Anyagellátó Raktárbázis. Korábban 2 darab tűzszerész Unimog átadása már megtörtént, tekintettel ezen járművek kiemelt polgári katasztrófavédelmi képességére.

1596006616

8., Felkészülten a határra

Szolnokon jelenleg is tart a katonák felkészítése azokra a feladatokra, amelyeket a rendőrökkel együtt kell majd végezniük a határon. Ez is része a szeptember kilencedikén kezdődött a Határozott Fellépés 2015 nevű gyakorlatnak.

1596006617

9., „Legyenek még büszkébbek a Magyar Honvédségre, mert megérdemli"

Három évnyi szolgálat után elköszön Magyarországtól Mark Karas ezredes, az Amerikai Egyesült Államok hazánkba akkreditált véderő-attaséja. A honvedelem.hu-nak adott interjújában elmondta: hivatali ideje alatt igen komoly fejlődést tapasztalt a Magyar Honvédségben.

1596006617

10., Kiolvadnak a „fehér háború" áldozatai 

Ma már tudományosan bizonyítottnak tűnik, hogy a globális felmelegedés, azaz a Föld átlaghőmérsékletének emelkedése okozza az utóbbi évtizedekben megfigyelhető éghajlatváltozásokat. Olvadnak a sarki jégsapkák és a magas hegyek gleccserei. Utóbbi miatt számos, első világháborús emberi és tárgyi maradvány került napvilágra a közelmúltban.

1596006617

(Korábbi Top 10-es összeállításainkat ide kattintva olvashatják!)