Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ezer adag főtt a gulyáságyúban

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. január 1. 15:29

Szerencsehozó lencsével indult a 2013-as Szent István Emlékév Székesfehérváron. A Magyar Honvédség gulyáságyúiban főtt a közös lencsefőzelék. Ezer adagot osztottak szét január 1-jén.

A régi magyar hagyományok szerint, ha új év első napján lencsét eszünk, az egészséget, bőséget, szerencsét és boldogságot hoz. Ennek érdekében a székesfehérvári önkormányzat még az elmúlt év novemberében lencsegyűjtési akciót hirdetett. A programhoz – amely a 2013-as ünnepi Emlékév része – csatlakozott az MH Összhaderőnemi Parancsnoksága (MH ÖHP), valamint az Alba Plaza is.

1595946973

Az étel elkészítéséhez szükséges gulyáságyúkat az MH ÖHP ajánlotta fel, az összegyűlt alapanyagot a Városgondnokság kiegészítette, hogy ezer adag legyen belőle, sőt még a feltétről is gondoskodott, hogy kiadósabb legyen a szerencsehozó lencsefőzelék.

Az elkészült lencsefőzeléket Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, dr. Cser-Palkovics András polgármester, a város alpolgármesterei, a képviselőtestület több tagja valamint az Alba Plaza igazgatója is kínálta január első napján a város központjában található bevásárlóközpont előtt.

1595946974

„A Magyar Honvédség örömmel kapcsolódott be a mai akcióba, és az emlékév több eseményében is kiemelt szerepet igyekszik vállalni. Városunk – mely történelmi székesfőváros, királyaink városa, a 2013-as Emlékév központja – fontos szerepet tölt be a honvédelem irányításában, természetes tehát a közös évindítás" – fogalmazott a rendezvényen Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára.

„Azt gondolom, hogy egy ilyen kezdeményezésnek közösségkovácsoló ereje is van. Remélem, a szerencse és az összefogás elkísér bennünket egész évben, hiszen ezzel az ötletes lencsegyűjtési akcióval nemcsak a hagyományőrzés volt a cél, hanem a közös készülődés az ünnepi emlékévre" – mondta dr. Cser-Palkovics András polgármester.

1595946974

Fotó: okkfehervar.hu