Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ezüst Szablya – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. május 8. 13:27

Silver Sabre, azaz Ezüst Szablya a neve annak a gyakorlatnak, amelyet a NATO vezette koszovói békefenntartó misszió, a KFOR állománya minden évben kétszer is végrehajt. Az idei első gyakorlaton a katonák a helyi biztonsági és katasztrófavédelmi szervekkel együttműködve mutatták be képességeiket.

1599186527
Nagyon komoly, a Richter-skála szerinti 6,2-es erősségű földrengés rázta meg Koszovót, amelynek következtében számos épület összedőlt és az ország áramellátási infrastruktúrájának mintegy fele megsemmisült. A NATO-tagországok és más államok azonnal segélyszállítmányokat indítottak Koszovóba, azok szétosztása azonban akadozik. Ez aztán tüntetéssorozathoz vezetett, amelynek felszámolása a koszovói biztonsági erők mellett az országban működő nemzetközi missziók tagjaira várt.

Ez a szituáció volt az alapja az áprilisban végrehajtott Silver Sabre 2018 elnevezésű, nagy láthatóságú gyakorlatnak. A koszovói biztonsági erők és katasztrófavédelmi szervek, a balkáni államban tevékenykedő EULEX (az Európai Unió jogi és igazságügyi missziója), valamint a KFOR bevonásával végrehajtott erőpróba első hetében – a parancsnoki és törzsvezetési gyakorlás során – tervezték meg a részt vevő szervezetek együttműködését. A második héten pedig mindezt a gyakorlatban is megvalósították, mégpedig két helyszínen: a pristinai repülőtéren, valamint a Kosovo Security Force (KSF), azaz a koszovói biztonsági erők Pomozatin táborában.

– A látványos foglalkozássorozatnak nemcsak kiképzési, hanem hadműveleti céljai is voltak. Utóbbiak közül kiemelem a katasztrófavédelmi helyzetben aktivizálható képességeink bemutatását a lakosságnak, valamint a helyi döntéshozóknak – mondta Csombók János dandártábornok, a KFOR parancsnokhelyettese, a Silver Sabre 2018 igazgatója. Hozzátette: a gyakorlatban mintegy ezer katona, rendőr, civil alkalmazott, illetve kétszáz gépjármű – köztük a KFOR hat helikoptere – vett részt. A magyarok az MH KFOR Kontingens 18. váltásának mintegy kétszáz tagjával voltak jelen az eseményen.

– Idén először sikerült az ilyen feladatokra alkalmazható, az országban jelenlévő összes szervezetet bevonnunk, s azok megmutathatták saját képességeiket – fogalmazott Csombók tábornok.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin május 11-én, pénteken megjelenő számában!)