Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fáklyaforduló

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. június 8. 11:32

Látványos elemmel bővült a kecskeméti Gripenek két évvel ezelőtti bemutatóprogramja: az úgynevezett nagy állásszögű fáklyafordulót a nagyközönség először Hollandiában láthatja majd, Varga Szabolcs őrnagy „előadásában”.

1595955463
Elkészült a Gripenek idei bemutatójának új elemet is tartalmazó forgatókönyve. A „légi balett" újdonsága először június 14-én Volkelben, a százéves Holland Királyi Légierő tiszteletére szervezett repülőnapon, Varga Szabolcs őrnagy „előadásában" lesz látható. Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis hajózója már rutinos bemutatópilótának számít: 2005-ben Zümi, a show kedvéért átfestett Albatrosz kabinjából kápráztatta el a nézők százezreit. Több mint ezer órát töltött eddig a levegőben, Svédország fölött gépével az 1,25 Mach sebességet is elérte, jó pár évvel ezelőtt pedig egy MiG–29-es hátsó ülésében, Molnár „Bagira" Gábor százados mögött 10,6 g préselte az ülésbe.

– A csepeli Kossuth Lajos Műszaki Szakközépiskola repülőgép-műszerész szakán érettségiztem. Ez egy nagyon erős suli, volt például egy hangárunk, ahol An–2-est, MiG–15-öst és Delfint is szereltünk, gyakorlatra pedig az akkor még létező Malévhez jártunk – idézi fel pályájának kezdetét a kecskeméti repülőbázis Dongó század kiképző központjának jelenlegi parancsnoka.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin június 14-én, pénteken megjelenő számában!)