Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Fegyvertelenül a békéért”

Szöveg: Matócsiné Kiss Hajnalka főtörzsőrmester |  2014. szeptember 23. 16:19

„A mai gyorsan változó környezetben, amikor új kihívásokkal kell szembenéznünk a béke és biztonság területén, egyre nagyobb szükség van jól felkészült és professzionálisan kiképzett békefenntartókra” – köszöntötte Apáti Zoltán ezredes Szolnokon a XXVIII. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam hallgatóit.

1595979367

Az idén második alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam (International Military Observer Course – IMOC) szeptember 22-én kezdődött meg a Magyar Honvédség Béketámogató Kiképző Központban (MH BTKK). A nemzetközi tanfolyam résztvevőit a központparancsnok – mint tanfolyam-igazgató − köszöntötte, és beszédében kiemelte, hogy a megfigyelők munkája egyre nehezebb, mivel nemcsak a „régi kihívások" – polgárháborúk, határviták – problémáinak megoldására kell készen állniuk, hanem szembekerülnek a nemzetközi terrorizmus, az illegális ember- és drogcsempészet problémáival, más alkalmakkor pedig természeti katasztrófák esetén van szükség a munkájukra.

A jelenlegi tanfolyamon tizenhat magyar, valamint tizenegy külföldi hallgató − két algériai, két egyiptomi, két finn, két szlovák, valamint egy-egy holland, koreai és szerb tiszt − készül fel az ENSZ katonai megfigyelői feladatokra, a béke megőrzésére az általuk egyetlen „bevethető fegyver": a meggyőzés elsajátítására, hiszen az ENSZ fegyvertelen katonai megfigyelőit készítik fel a következő három hét során a kiképző központban.

1595979367

A tanfolyam során az MH BTKK kiképzői mellett jól felkészült, többéves katonai megfigyelői tapasztalattal rendelkező magyar, finn, német, indiai és szlovák instruktorok adják át a világ számos pontján megszerzett tudásukat hallgatóink részére.

Az MH BTKK-ban levezetésre kerülő Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam az ENSZ Békeműveleti Főosztály által két alkalommal elismert, akkreditált kiképzési rendezvény, mely minden tekintetben megfelel az ENSZ által támasztott szigorú kiképzési normáknak és követelményeknek. A 2011-ben sikeresen megújított akkreditáció 2015. augusztus 3-ig érvényes.

1595979367

Fotók: Sebők Tünde