Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felavatták a légierő missziós emlékkövét

Szöveg: Dr. Koller József ezredes |  2013. október 10. 17:08

Új emlékkövet avattak a közelmúltban a Katonai Emlékpark Pákozd (KEMPP) területén: a szárazföldi haderőnem missziós tevékenységét hirdető tizenhárom emlékoszlop mellé felállított emlékkő a légierő missziót méltatja.  A kő a pilóták és repülőműszakiak összefogásával került a helyére, a megvalósítás ötletgazdája dr. Orosz Zoltán altábornagy, Honvéd Vezérkar főnök-helyettes volt.

Az emlékkőbe vésve megörökítették a magyar légierő nemzetközi misszióit. Kezdve a 2008-ban kezdődött Kabuli Nemzetközi Repülőtéren betöltött vezető szerepünkkel, amely során száz ember irányította, szervezte és ellenőrizte Afganisztán legnagyobb repülőterét. Folytatódik a sor a azzal a  2010-es szerepvállalással, amikor a kabuli repülőtér vezető nemzeti szerepét a magyarok látták el, és a légikikötő vezető állománya a kecskeméti repülőbázisról érkezett katonákból állt. 

Az MH Mi-35 Légi kiképzés-támogató csoport – az Air Mentor Team – első váltása 2010. április 14-én indult el Kabulba azzal a céllal, hogy az amerikai és cseh oktatók mellett bekapcsolódjon az afgán légierő Mi-24/35 harcihelikopter-pilótáinak és műszaki állományának kiképzésébe.

1595961306

Az MH Mi-17 Légi kiképzés-tanácsadó csoport – az Air Advisory Team – 2011 augusztusában kezdte meg munkáját az afganisztáni Shindand légi bázison. Feladatuk az Afgán Nemzeti Légierő részére a helikoptervezetők, a fedélzeti technikusok, az ajtólövészek és a repülőműszakiak képzése.