Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felavatták és felszentelték a Nagy Háborús temetőt

Szöveg: Szűcs László |  2018. október 2. 11:42

A Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány munkatársai is részt vettek a szlovákiai Velkőn (Vel’krop) felújított első világháborús temető átadásán és felszentelésén szeptember 28-án.

1599194095
Pintér Tamás, az alapítvány kuratóriumának elnöke a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: munkájuk szempontjából fontos ez a terület, hiszen a Kárpátok ezen részén 1914 őszétől 1915 májusáig nagyon súlyos harcok dúltak, amelyekben a korabeli Magyarország területéről kikerült alakulatok is részt vettek. Hősi halottaik pedig a mai napig a környék temetőiben nyugszanak.

1599194095

„1915 tavaszán Velkő közelében az a temesvári 7. hadtest harcolt, amelynek ezredeivel, illetve azok doberdói harcaival korábban mi már sokat foglalkoztunk. Tudjuk, hogy a közeli falvakban milyen súlyos harcok folytak, amelyek rengeteg áldozattal jártak, s az elesettek között nagyon sok volt a magyar származású" – emelte ki Pintér Tamás, hozzátéve: már a harcokat követően, 1915-ben megkezdődött egy gyűjtőtemető kialakítása Velkőn, ide temették át a környéken elhunyt hősi halottakat. Ez a sírkert lett az egész orosz front legnagyobb gyűjtőtemetője. A két világháború között még gondozták, ám a szocialista időszakban teljesen elhanyagolta az akkori csehszlovák állam.

1599194096

„A temetőt, aminek élt az emléke a környékben, a 2000-es évek elején fedezte fel újra a szlovákiai, első világháborúval foglalkozó homonnai központú Klub Vojenskej Histórie Beskydy szervezet, s ezt követően kerestek rá vonatkozó levéltári forrásokat a pozsonyi hadtörténelmi levéltárban, majd kezdték el a szisztematikus felújítását. Sajnos elég leromlott állapotban bukkantak rá, fák, bokrok és gaz nőtte be. Először a temető régi arculatát kellett újra kialakítani, a sírokat beazonosítani, körülhatárolni és feltölteni, a közöttük húzódó utakat kikövezni, majd megkezdődhetett a sírkert körülkerítése és egy emlékmű kialakítása" – mondta Pintér Tamás.

1599194096

Mint megtudtuk: a munka hosszú ideig elhúzódott, hiszen 2010-ben kezdődött. A felújítást végző homonnai szervezet a mai Északkelet-Szlovákia első világháborús katonai temetőinek felújítását tűzte ki célul maga elé. Ezen a területen – azaz a valamikori Zemplén és Sáros vármegyékben – nagyon komoly harcok dúltak az első világháborúban. A szervezet vezetőjének, Martin Drobňak a munkáját már Magyarországon is elismerték, néhány évvel ezelőtt kitüntetést vehetett át a köztársasági elnöktől.

1599194096

„A velkői temető felújítása visegrádi együttműködésnek is tekinthető, hiszen a szlovákok mellett kezdetben cseh, lengyel és magyar, hadisírgondozással is foglalkozó szervezetek vettek részt benne, s a munkákat a Visegrádi Alap is támogatta. Később az Osztrák Feketekereszt is bekapcsolódott ebbe a tevékenységbe" – hangsúlyozta Pintér Tamás, hozzátéve: a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány 2011 óta folytat felvidéki kutatásokat, s ekkor ismerkedett meg a temető történetével, 2012-ben pedig már önkéntesekkel is részt vettek a felújításban, sőt a későbbi években is rendszeresen toboroztak önkénteseket a munkához. „A Felvidék fontos kutatási terület az alapítvány számára. Tervezzük, hogy a továbbiakban is foglalkozunk az itteni harcok történéseivel, de emellett azt is szeretnénk kideríteni, hogy kiket temettek el ebbe és a felújítás alatt lévő többi temetőbe. Ma még csak azt tudjuk, hogy 8600 katona nyugszik itt, nagyjából fele-fele arányban osztrák-magyar és orosz. Ebben a munkában a jövőben is szeretnénk együttműködni a szlovák szervezettel" – árulta el Pintér Tamás.

1599194097

A velkői temető szeptember végi ünnepélyes átadásán és felszentelésén mások mellett részt vett az eperjesi metropolita is, aki a Felvidék ortodox közösségeinek legmagasabb egyházi méltósága.

1599194097

Fotó: Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány