Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felkészült a haderő az árvíz elleni védekezésre

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2013. március 1. 16:18

A Magyar Honvédség is készen áll egy esetleges árvízi veszélyhelyzet kezelésére, szoros együttműködésben a rendőrség és a katasztrófavédelem szakembereivel – hangzott el március 1-jén délután azon a sajtótájékoztatón, amelyet a három szervezet vezetői tartottak az ár- és belvízvédelemmel kapcsolatos háromoldalú egyeztetést követően.

A honvédség katonai szervezetei és katonái egyaránt készen állnak a folyók esetleges áradására – mondta dr. Benkő Tibor vezérezredes péntek délután Budapesten, miután az ár- és belvízvédelemről egyeztetett dr. Bakondi György tűzoltó altábornaggyal, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatójával, illetve Papp Károly rendőr vezérőrnaggyal, országos rendőrfőkapitánnyal. A katasztrófavédelem, a honvédség és a rendőrség szoros együttműködésben készül a védekezésre, és folyamatosan, a szomszédos országokkal közösen gyűjti az információkat a helyzet alakulásáról. A három szervezet vezetői a pénteki egyeztetésen áttekintették a védekezés módszertanát.

1595950218

A Honvéd Vezérkar főnöke kiemelte: a haderő állandó, tervezett készenléttel áll rendelkezésre egy lehetséges veszélyhelyzet esetén. 1900 fő és mintegy 1300 technikai eszköz gyorsan bevethető, ha úgy hozza a szükség, összesen pedig körülbelül 8000 fővel tud a honvédség hozzájárulni a munkálatokhoz. A katonák többek között PTSZ kétéltű járművekkel, pontonhidakkal, konténerszállítókat, trélerekkel, személyszállításra alkalmas buszokkal tudnak bekapcsolódni a mentési munkálatokba.

Bakondi György tájékoztatójában rámutatott: árvízi veszélyhelyzet kialakulása több tényezőtől is függ. Az egyik ezek közül az, hogy mennyi hó található a folyók vízgyűjtő területein. Jelenleg szinte valamennyi Magyarországra érkező folyó esetében magasabb a hóban tárolt vízkészlet mennyisége a szokásosnál, ám ez önmagában még nem jelenti azt, hogy mindenképpen árvizekre kell számítani: ezek kialakulásához nagyon intenzív, gyors olvadásra és három- öt napos egyidejű, tartós esőzésre van szükség a vízgyűjtőkön. A katasztrófavédelmi szakemberek is felkészültek a helyzet kezelésére. Papp Károly elmondta: a rendőri erők is készen állnak a védekezésre. Jelenleg öt megye tíz településén van szükség árvízi és ugyanennyi településen belvízi védekezésre.

1595950218

A tájékoztatót követően Benkő Tibor a honvedelem.hu kérdésére elmondta: a honvédség önkéntes védelmi tartalékosai részéről ötszáz fő bármikor rendelkezésre áll a hasonló helyzetekre, a műveleti tartalékosokat pedig előzetes kiértesítés után tudják alkalmazni az árvíz elleni védekezésben. „Feladatkörükhöz ez is hozzá tartozik, adott helyzetben számolunk velük", fogalmazott a Honvéd Vezérkar főnöke.

Fotók: Dévényi Veronika