Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felkészültek a külszolgálatra

Szöveg: Snoj Péter |  2016. december 15. 7:03

Az elmúlt napokban tartotta zárógyakorlatát az MH EUFOR Kontingens soron következő, huszadik váltása. A vizsgának is tekinthető foglalkozássorozaton minden olyan tevékenység sorra került, amellyel a bosznia-hercegovinai külszolgálat során találkozhatnak a katonák.

1596024659

A székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred vezetésével felkészülő kontingens zárógyakorlatának alapvető célja a többnemzeti kötelékbe felajánlott műveleti elemek összekovácsoltságának felmérése volt; emellett pedig az, hogy fejlesszék az alegység képességeit a különböző békefenntartó feladatok végrehajtása és logisztikai támogatása során.

A célok elérése érdekében a zárógyakorlaton sor került gyalogos és gépjárműves járőrökre, megfigyelésre, mobil ellenőrző-áteresztő pontok telepítésére és működtetésére, személy- és konvojkísérési feladatokra, valamint különböző tárgyalástechnikák alkalmazására is. Az MH EUFOR Kontingens 20. váltásának katonáit emellett felkészítették a tömegkezelési feladatok végrehajtására, csakúgy, mint az egészségügyi biztosítás ellátására is.

1596024659

Mint azt Megtért István alezredestől, a 20. váltás parancsnokától megtudtuk: a közel száznegyven fős kontingensből jövő januárban egy körülbelül harminc fős csoport utazik ki a szarajevói Butmir táborba. Az ő feladatuk lesz – a kontingens készenléti állományának riasztása esetén – mindent előkészíteni a váltás érkezésének fogadására. A készenléti szolgálatot egyébként itthonról látják el a 20. váltás katonái.

1596024660

A zárógyakorlat kapcsán Megtért alezredes elmondta: az állomány felkészült az alaprendeltetésből fakadó feladatok ellátására. A parancsnok hozzátette azt is, hogy a készenléti szolgálat során többször is fognak gyakorolni még, hogy a felkészülés során elsajátított tudást időről-időre felelevenítsék és készségszinten tartsák.

Az MH EUFOR Kontingens 20. váltását a székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred, a szintén fehérvári MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj, a kaposvári MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred, a várpalotai MH Bakony Harckiképző Központ, a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred, valamint a fővárosi MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár katonái alkotják.

1596024660

Fotó: Vizinger Diána hadnagy