Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felkészültek a rendészeti szolgálatra

Szöveg: Galambos Sándor |  2014. október 20. 7:26

Hétnapos felkészítő, szinten tartó tanfolyamot rendelt el a katonai rendészek részére Kecskemét helyőrségparancsnoka. A kiképzésen harmincnégyen vettek részt, többségük már évek óta teljesít ilyen szolgálatot, részükre ez a hét nap az ismereteik felfrissítéséhez kellett.

1595981104

A szolgálat ellátásához szükséges elméleti és gyakorlati felkészültségüket is bizonyítaniuk kellett Kecskemét helyőrség katonai rendészeinek október 14-én. A vizsgára felkészítő tanfolyamot a helyőrségi komendánshivatal szervezte, előadókként és gyakorlatvezetőkként pedig a társ fegyveres testületek szakemberei is segítették a munkát.

Dr. Gyarmati Sándor őrnagy, helyőrségkomendáns a honvedelem.hu-nak elmondta: a hétnapos kiképzés célja volt felkészíteni a katonákat a szolgálat feladatainak törvényes keretek közötti szakszerű ellátására, képessé tenni őket egyszerű és bonyolult helyzetekben – a katonai rend, fegyelem helyreállítása érdekében – szakszerű intézkedések gyors és határozott foganatosítására.

1595981105

A rendész szolgálatot ellátó valamennyi katonának kötelező évente részt venni egy ilyen tanfolyamon, ahol az újonnan szolgálatba lépők megtanulják az alapokat, tapasztaltabb társaik pedig felfrissítik az ismereteiket.

A rendészek felkészítése a tanteremben kezdődött, ahol a résztvevők többek közt jogi, igazgatásrendészeti és törvényismertető előadásokat hallgattak, tanulmányozták a katonai gépjárművek okmányait, értelmezték az öltözködési szabályzat előírásait. A gyakorlati foglalkozások keretében gyakorolták többek közt a közúti forgalomirányítást is.

1595981105

A 4-es számú szituációs pisztoly-lőgyakorlatot az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis tisztjeinek és altisztjeinek segítségével hajtották végre – a lövészetet Minkó Ottó alezredes vezette, a lőgyakorlat vezetők pedig Nagy Mátyás őrnagy és Horváth Máté főtörzsőrmesterek voltak. A vizsga előtti napon pedig a járőrök tagjai a kényszerítő eszközök (testi kényszer, könnygáz, gumibot, bilincs) alkalmazásának szabályaira és a közelharcra, a test-test elleni küzdelemre is felkészültek.

Fotó: a szerző felvételei