Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Foglalkozásom címere: szabadidőmben önkéntes tartalékos

Szöveg: MH HFKP |  2016. november 27. 16:03

Pályaorientációs előadást tartott a napokban az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság (MH HFKP) tisztje, Kiss Balázs főhadnagy a Magiszter Alapítványi Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola Budapesti Tagintézmény 11. és 12. évfolyamos diákjai számára .

1596023779

Az előadás kezdeményezője Juhász György, az intézmény földrajz-történelem szakos tanára volt, aki az iskolai szünetek idejében önkéntes műveleti tartalékos főhadnagyként lát el hadisírgondozással és honvédelmi neveléssel összefüggő katonai szolgálatot.

A pályaorientációs előadás során a Bécsi úti iskola diákjai megtudhatták, hogy hadisírok gondozásával hogyan is teljesíthetik az érettségi vizsgához szükséges 50 órás kötelező iskolai közösségi szolgálatot, de szóba kerültek a Magyar Honvédség által szervezett honvédelmi táborok, az önkéntes műveleti tartalékos és szerződéses katonai szolgálat lehetőségei, valamint a hivatásos altiszt- és tisztképzés. Az előadás végén a diákok választ kaphattak kérdéseikre is.

1596023779

A „másodállásban" önkéntes tartalékos osztályfőnök az elhangzottakon felül saját tapasztalatait is megosztotta, amelyeket – a többi közt – a XV. Doni Hősök Emléktúrán, a balassagyarmati hősi temető és a győri Nádorvárosi temető első világháborús parcelláinak felújításban, vagy a Magyar Honvédség színeiben indulva egy németországi katonai járőrbajnokságon szerzett.

1596023779

A diákok az előadást követően megegyeztek abban, hogy néhány nap múlva, szabadidejükben 15 kilométeres menetgyakorlaton vesznek részt, amely során megismerkedhetnek a tereptan alapjaival, elsajátítják a tájékozódás, az álláspont meghatározás, a térkép és a tájoló használatának alapvető ismereteit. A túra végállomása a solymári brit katonai temető lesz, ahol a diákok hadtörténeti előadással zárják a napot.

A hallgatók érdeklődését látva, az iskola kezdeményezi részvételét a közösségi szolgálat keretén belül a hadisírgondozó tevékenységben.

1596023780

Fotó: Tikász Ernesztina tartalékos főtörzsőrmester és archív