Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folytatódik a szakmai utánpótlás-nevelés

Szöveg: Csorba Katalin főhadnagy |  2014. április 9. 14:17

Három hónapos altiszti szakmai kiképzés kezdődött a héten az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárnál. Az MH Altiszti Akadémia égisze alatt indított szakmai modul során a díszelgő és a katonai rendész szakterületekre tervezett jelenlegi és jövendő altisztek mélyíthetik tovább tudásukat.

1595970039

A díszelgő altiszteknek és a katonai rendészeknek lehetőségük nyílik a legjobbaktól tanulni

Piros Ottó ezredes, a dandár parancsnokhelyettese köszöntötte a Petőfi Sándor laktanya alakulóterén felsorakozott 34 katonát, akik közül 16-an a rendész, 18-an pedig a díszelgő szakkiképzés résztvevői. Az ezredes elmondta: a jelenlévők szakmai életútjuk egyik kiemelkedően fontos állomásához érkeztek. Amellett, hogy a következő három hónapban elsajátíthatják a magas szintű feladatellátáshoz szükséges szakmai ismeretanyagot, lehetőségük van a legjobbaktól tanulni, hiszen a kiképzők a napi élet legidőszerűbb tapasztalatait tudják átadni a tanfolyam résztvevőinek.

A képzés résztvevői az MH Altiszti Akadémia három hónapos altiszti alapképzésének sikeres teljesítése után a továbbiakban a szakterületüknek megfelelő programban vesznek részt.
A katonai rendész altiszt szakkiképzés résztvevői a Magyar Honvédségben speciális ismereteket szereznek a járőrtevékenység és a biztosító rendészi szolgálat, a pénz- és értékszállítmányok biztosítása, a gépjármű-baleseti helyszínelői feladatok, a területzárás, az ellenőrző-áteresztő pont telepítése és üzemeltetése, valamint a forgalomszabályzói feladatok területén, miközben a missziós szolgálatellátás okán rögtönzött robbanóeszközök elleni védekezést (C-IED ismeretek) és harctéri életmentést is tanulnak.


1595970039

Piros Ottó ezredes, a dandár parancsnokhelyettese

A díszelgő altisztek képzési programjában a protokolláris feladatok szakszerű ellátása kapja a főszerepet. Az alaki és díszelgő foglalkozások vezetése, a protokolláris és biztosító őrzés feladatai, a történelmi zászlóvivők és a koszorúvivők tevékenységének megismerése mellett a katonai kegyeleti feladatok, a különböző szintű fogadások, a nemzeti lobogóhoz kötődő mozzanatok és a zenés őrségváltások rendjének elsajátítása is a tananyag része.

A június közepéig tartó kiképzés során több alkalommal fizikai állapotfelmérésre is sor kerül majd, hiszen az elméleti és gyakorlati ismeretanyag elsajátítása mellett mindkét területen alapvetően fontos a kiváló fizikai felkészültség.


1595970040

Protokolláris feladatok szakszerű ellátását tanulják a díszelgő altisztek

Fotó: Szabó Lajos zászlós