Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fotókiállítás a vörösiszap katasztrófáról

Szöveg: honvedelem.hu / uni-nke.hu |  2014. november 22. 15:30

A 2010. október 4-én bekövetkezett vörösiszap-katasztrófáról nyílt szubjektív fotókiállítás a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hungária körúti kampuszán, a könyvtár épületében. A november 4-étől két héten át látogatható tárlat filmszerűen mutatja be az ipari katasztrófa eseményeit, egészen a helyreállítás befejezéséig.

http://uni-nke.hu/hirek/2014/11/10/fotokiallitas-a-vorosiszap-katasztrofarol
1595982991

A mentés közben készült képeken látható Magyarország eddigi legnagyobb ipari és ökológiai katasztrófájának helyszíne, illetve a kitelepítés is. A fotók felelevenítik a helyreállítási folyamatot is – beszélt a tárlatról Berki Imre, a katasztrófavédelem központi múzeumának igazgatója.

A fotósorozat végén a katasztrófa első évfordulójának idejére megvalósult rekonstrukcióról is láthat néhány fényképet a látogató, valamint megjelennek a mentési munkálatokban résztvevő vezetők.

1595982991

Négy éve Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt összesen 1,7 millió köbméter lúgos iszap öntötte el. A vegyi anyag 1017 hektárnyi területet szennyezett be. Tíz ember meghalt, kettőszázhatvannégyen megsérültek. Utóbbiak közül százhatvanan szorultak huzamosabb ápolásra. 735 embert ért anyagi kár, 307 házat kellett lebontani. Tönkrement huszonkét vállalkozás, egy egyházi ingatlan szinte teljesen megsemmisült – sorolta az adatokat a megnyitón Muhoray Árpád polgári védelmi vezérőrnagy, a Katasztrófavédelmi Intézet egyetemi docense, aki maga is részt vett a katasztrófa elhárításában.

1595982991

A kiállítás azért nevezhető szubjektívnek, mert a képeket eredetileg nem a nyilvánosságnak szánták, a vezérőrnagy nem professzionális felszereléssel készítette őket a mentési munkálatok közben.

Fotó: uni-nke.hu