Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránát volt a vasút mellett

Szöveg: Szűcs László |  2013. június 25. 10:03

A 25. héten, azaz június 17-23. között 52 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 14 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Baranyai Zoltán zászlós, az alakulat kommunikációs főnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2013-ban eddig összesen 1136 bejelentést kaptak.

Június 17-én a főváros XIII. kerületéből érkezett a bejelentés, hogy a Lehel úton, egy társasház tetőszerkezetében egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránátot találtak. A második világháborús robbanószerkezetet a Pozderka Attila főtörzsőrmester vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.

Ugyanezen a napon Bábolnán is akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek: az Ady Endre utca egyik családi házának kertjében – földmunkák közben – egy AO-8 típusú, szovjet gyártmányú repeszbomba került elő, amit az Ember István százados vezette tűzszerészjárőr a közelben kijelölt robbantási területen megsemmisített.

Június 18-án Békés megyébe riasztották a tűzszerészeket, mivel a Gyomaendrőd és Békéscsaba közötti vasútvonal mellett – pálya-karbantartási munkálatok közben – egy, feltételezhetően a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet találtak a munkások. A Kiss Henrik törzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr egy 10,5 centiméteres, magyar gyártmányú repeszromboló-gránátnak azonosította a robbanótestet, amit a közelben kijelölt robbantási területen semmisítettek meg.

Június 19-én Budapesten, a Kossuth tér felújítási munkálatai közben került elő a munkagödörből egy FAB-100 típusú szovjet bomba. A veszélyes robbanószerkezet sérült gyújtószerkezetét a Horváth Csaba őrnagy vezette tűzszerészjárőr a helyszínen kiszerelte és megsemmisítette, míg a bombatestet a központi gyűjtőbe szállították.

Címkéktűzszerész