Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránátok az árokparton, bomba a markolókanálban

Szöveg: Szűcs László |  2013. december 10. 9:28

A 49. héten, azaz december 2-8. között 34 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 13 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Várkonyi Melinda főhadnagy, az alakulat kommunikációs tisztje a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2013-ban eddig összesen 2573 bejelentést kaptak.

December 5-én Tápióbicskén akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. A Rákóczi úton, a vízelvezető árok tisztítása közben több tucat második világháborús robbanószerkezetet találtak a munkások. Mint azt a Zsolnay Gábor százados vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, egyik sem volt kilőve, így a tűzszerészek összesen 39 darab, különböző gyártmányú és űrméretű tüzérségi gránátot szállítottak el a központi gyűjtőbe.

December 8-án Csepelről érkezett a bejelentés a tűzszerészügyeletre, hogy a szabadkikötőben egy kotróhajó markolókanalában világháborús bombát találtak. A Kelemen Ferenc főtörzsőrmester vezette járőr a GP250 típusú amerikai rombolóbomba gyújtószerkezetét a helyszínen kiszerelte és megsemmisítette, míg a bombatestet a központi gyűjtőbe szállította.

Címkéktűzszerész