Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránátok az erdőben és a patakmederben

Szöveg: Szűcs László |  2012. szeptember 11. 9:34

A 36. héten, azaz szeptember 3–9. között 76 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 27 esetben kellett soron kívül intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Fülöpné Várkonyi Melinda főhadnagy, az alakulat kommunikációs tisztje a
honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2012-ben eddig összesen 2097 bejelentést kaptak.

Szeptember 3-án Tápiószecsőről érkezett a bejelentés a tűzszerészügyeletre, amely szerint a település egyik fő közlekedési útjától alig öt méterre, földmunkák közben egy második világháborús robbanószerkezetet találtak. A Sulykovszki Róbert zászlós vezetésével helyszínre érkezett járőr megállapította, hogy a földből egy 105 milliméteres, német gyártmányú repesz-romboló gránát került elő, amit a tűzszerészek a közelben kijelölt robbantási helyen semmisítettek meg.

Szeptember 4-én Székesfehérváron akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. Az egyik mezőgazdasággal foglalkozó cég telephelyének kapuja előtt a munkások bukkantak rá egy 14,5 milliméteres gyalogsági lőszerre, valamint egy 88 milliméteres, német gyártmányú páncéltörő gránátra. A veszélyes robbanószerkezeteket a Valter József főtörzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt helyen semmisítette meg.

Ugyanezen a napon Hajdúböszörménybe is ki kellett vonulniuk a tűzszerészeknek, ahol az erdőben egy 75 milliméteres, valamint két darab 50 milliméteres, német gyártmányú repeszgránátot talált egy túrázó. A robbanószerkezeteket a Vörös Mihály főhadnagy vezette járőr szállította el a helyszínről és semmisítette meg.

Szeptember 5-én Turára riasztották a tűzszerészeket, ahol a Magdolna utca egyik háza előtt, árokásás közben találtak rá egy második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetre. A helyszínre érkező, Lakatos Sándor főtörzsőrmester vezette járőr megállapította, hogy egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú repesz-romboló gránát került elő, amely azonban szállítható állapotban volt, így a tűzszerészek a központi gyűjtőbe vitték.

Ugyanezen a napon Simontornya és Pálfa között, útépítés közben egy 45 milliméteres, szovjet gyártmányú páncéltörő lőszer került elő a földből. A robbanószerkezetet a Gelencsér Imre főtörzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt robbantási területen semmisítette meg.

Szeptember 6-án Sárszentmihályról érkezett a bejelentés a Magyar Honvédség tűzszerészeihez, hogy a Kossuth utcában, a patak medrében világháborús robbanószerkezeteket találtak. A terület átvizsgálása során a Lődi Antal szakaszvezető vezette járőr egy 85 milliméteres páncéltörő és egy 85 milliméteres aknavetőgránátot azonosított, amelyeket a tűzszerészek a helyszínről elszállítottak és a közelben kijelölt helyen megsemmisítettek. A beazonosítás és az elszállítás idejére a tűzszerészek 200 méteres sugarú körben zárták le a területet, az itt található hat ház lakóinak ideiglenesen el kellett hagyniuk otthonaikat.

Szeptember 8-án a főváros XIV. kerületébe, a Fűrész utcába riasztották a tűzszerészeket, ahol az egyik építkezésen egy 42 mintájú kézigránátot találtak a munkások. A robbanószerkezetet a Bugyi Zoltán törzsőrmester vezette tűzszerészjárőr a központi gyűjtőbe szállította.