Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Hadak jöttek, hadak mentek”

Szöveg: Sályi Gergő törzsőrmester |  2014. augusztus 12. 12:55

„Hadak jöttek, hadak mentek, Magyarország áll és él!”  E felirat olvasható Nádasdon, a – Római Katolikus Egyházközség, valamint a település önkormányzata szervezésében, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred honvédeinek közreműködésével felavatott – Táborhegy-emlékművön.

1595976945

A Körmendtől hét kilométerre fekvő Vas megyei falu határában négy, nagy jelentőségű katonai táborozásnak állít emléket Marosits József szobrászművész fából készült alkotása. Mátyás király hada ugyanis 1459. április 7-én állomásozott a nádasdi Táborhegyen; Szentmártoni Nagy Simon és Rozgonyi János vezetésével a körmendi csata előtt, melyet Frigyes német császár hadserege ellen vívott. A százezres török sereg 1664. július 22-től 28-ig táborozott itt Körpülü Ahmed nagyvezér parancsnokságával, de a Napóleon elleni nemesi felkelők több ezer főnyi serege is itt gyülekezett 1809. június 1.−7. között, indulva a győri csatába. Perczel Mór vezérőrnagy szabadságharcos hadserege pedig 1848. december 22-én vonult át a településen, s ugyan nem sorolhatók a katonák közé, de 1944 nyarán-őszén közel 500 magyar és zsidó munkaszolgálatos is állomásozott a faluban.

1595976945

Az emlékmű avatásának tiszteletére augusztus 9-én 17 órakor gyűltek össze a résztvevők Nádasdon. A Szózat eléneklése után Karvalits Zoltán polgármester köszöntötte a szép számban megjelent érdeklődőket. A számos hazafias verset és éneket felvonultató ünnepi eseményen Takács László főtisztelendő plébánosnak köszönhetően mindenki részletesen megismerhette a Táborhegy történetét a középkortól napjainkig.

1595976945

Fegyveres László alezredes, a győri alakulat törzsfőnöke avatóbeszédében hangsúlyozta: „A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség örömmel fogadta az emlékműavatásra érkezett felkérést, hiszen ez is azt bizonyítja, hogy a hadsereg és a civil világ nemcsak a kényszer súlya alatt találkozhat, és a katonaság intézménye, a hadakozások emlékei nemcsak negatív tapasztalatokat hagyhatnak honfitársaink egyéni érzelmeiben".

Az alezredes a szoborról szólva kiemelte; „Az alkotással és múltunk megörökítésének tényével nemcsak az egykori magyar és más nemzetiségű katonák múltját ápoljuk, hanem jelenünk és jövőnk fiatal generációjának is segítünk, hogy szülőhelyéhez, hazájához sokkal erősebben ragaszkodjon".

Az ünnepséget koszorúzás zárta.

1595976945