Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadisir.hu: egy év, hatvankétezer látogató

Szöveg: Szűcs László |  2012. december 8. 7:03

Pontosan egy esztendővel ezelőtt, 2011. december 8-án indult el a Honvédelmi Minisztérium által üzemeltetett www.hadisir.hu internetes oldal. Az elmúlt tizenkét hónapban több mint hatvankétezren kattintottak a weblapra.

Maruzs Roland őrnagy, a honlap tartalomfelelőse, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály osztályvezetője a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta: sikerként könyvelik el az elmúlt egy esztendőt. Az induláskor ugyanis csak reménykedni tudtak benne, hogy egy év alatt ötvenezer látogatójuk lesz, ám ezt jelentősen sikerült túlszárnyalniuk; eddig több mint hatvankétezren kattintottak az oldalra.

A honlap működésének kezdetekor csak egy rendszerben, a második világháborús veszteség-adatbázisban kereshettek az érdeklődők: akkor 51 ezer veszteségi kartont és több mint hetvenezer személy adatait töltötték fel a világhálóra – emelte ki Maruzs őrnagy, akitől megtudtuk azt is, hogy a projekt azóta bővült, hiszen létrehozták a Hősök arcképcsarnokát, vagyis azt az adatbázist, amelyet a látogatók is folyamatosan bővíthetnek. Azaz mindenki beküldheti a világháborús harcokban elesett felmenője fotóját, s a hadisírgondozók elhelyezik azt a hősi halottak portréi között. Az elmúlt hónapokban eddig 660 fotót kaptak.

1595946040

Ugyancsak komoly fejlesztés volt a temetők-hadisírok menüpont létrehozása az oldalon. Ebben az adatbázisban jelenleg tizenhat ország háromszázharminc temetőjéből összesen 12 915 sírhely fényképe található meg. A legtöbb kép a rudkinói temető márványtábláit ábrázolja. Maruzs őrnagytól megtudtuk: ha az adatbázisban is megtalálható elesett katona márványtábláját is lefényképezték, akkor ezt a képet természetesen csatolták a hősi halott adatlapjához.

A honlap szerkesztői természetesen a jövőben sem állnak le a fejlesztésekkel. Terveik között szerepel egy szovjet hadifogoly-adatbázis létrehozása, amelyben több mint ezerötszáz egykori tábor leírása és pontos földrajzi elhelyezkedésük megjelölése is szerepel majd. Ezek azonban csak azok a táborok lesznek, amelyekben magyar katonák is raboskodtak a második világháborúban vagy azt követően. Ennél sajnos jóval több hadifogolytábor volt az egykori Szovjetunió területén.

1595946040

„Ilyet eddig még senki nem készített, még az oroszoknak sincsen hasonló komplex internetes adatbázisuk" – mondta Maruzs őrnagy, hozzátéve: ez a szolgáltatás várhatóan januárban indul el a honlapon.

A további tervekről szólva az osztályvezető kiemelte: természetesen készülnek az első világháború kitörésének századik évfordulójára is. Már dolgoznak a Nagy Háború magyar veszteségadatainak digitalizálásán és a világhálóra történő feltöltésén, a megsemmisített hazai nyilvántartás miatt azonban csak a bécsi levéltár segítségével tudják elvégezni a munkát. A feldolgozás jelenleg hatvanötezer rekordnál tart, s reményeik szerint 2014 nyarán megkezdheti működését a honlapon ez a kereshető adatbázis is.