Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadisírgondozó szakmai továbbképzések

Szöveg: Mátyás Botond hadnagy |  2018. április 5. 8:19

Idén a továbbképzések jegyében telt a március a hadisírgondozó katonák számára.

1599184685
Március 12-én az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság hadisírgondozással és honvédelmi neveléssel megbízott tisztjei vettek részt szakmai tájékoztatón az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokságon (MH HFKP), a budapesti Zrínyi Miklós laktanyában. Az MH HFKP Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Osztály megbízott osztályvezetője, Demeter Attila alezredes köszöntötte az állományt, és megszabta az idei évre vonatkozó elvárásokat. Ezt követően az osztály tagjai véleményezték és egységesítették a megyei hadisírgondozó tisztek éves munkaterveit, valamint gyakorlati iránymutatást adtak a jövőben végzendő feladatokhoz. A délután folyamán a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Centenáriumi Pályázati Igazgatóság részéről kaptak tájékoztatót a résztvevők az első világháborús hősi sírok és emlékművek folyamatban lévő felújításáról, hiszen az átadott síremlékek állagmegőrzésének felügyelete a megyei hadisírgondozó katonák feladata lesz.

Március 19-29. között az önkéntes műveleti tartalékos állomány képzésére került sor a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Belföldi Hadisírgondozó Osztály szakembereinek szakszerű iránymutatása mellett. Az első nap a bevonulással, a felszerelés és szállás átvételével, valamint az előttük álló napok feladatainak ismertetésével telt. Március 20-22. között a lezárt rákoscsabai református temető sarkában eltemetett, második világháborúban elesett honvédek maradványait tárták fel a katonák. A temető az 1950-es évek óta le van zárva, így a területet sűrű növényzet borítja, aminek következtében az nem alkalmas arra, hogy a honvédek méltó nyughelyéül szolgáljon. A három nap alatt öt magyar honvéd földi maradványait exhumálták, akiket az azonosításukat és az esetleges leszármazottaik felkeresését követően az őket megillető kegyelettel temetnek majd újra alkalmas helyszínen.

1599184686
Március 23-án a 2017 őszén exhumált tizenhárom magyar honvéd maradványait temették újra a tartalékosok a nagytarcsai temetőben. Nagytarcsa vezetésének külön kérésére a maradványokat az eredeti temetés helyén helyezték el, hogy a település lakosai ápolhassák az értük életüket feláldozó hősök emlékét.

Március 26-28. között a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársainak vezetésével exhumálták a hadisírgondozó tartalékosok huszonhat német katona maradványait a lezárt pestszentimrei temetőben. Az 1944 év végén, a budapesti védelmi gyűrű kötelékében harcolt és elesett katonák jeltelen sírokban pihentek a temető szélén. Az exhumált katonák a budaörsi Német-Magyar Katonatemetőben kapnak végső búcsút.

Az önkéntes műveleti tartalékos katonák az elmúlt két hétben negyvennégy család számára tették lehetővé, hogy méltó körülmények között emlékezhessenek meg szeretteikről, és leróhassák kegyeletüket a katonák sírjánál.

1599184686
Fotó: a szerző felvételei