Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadisírokat újítottak fel

Szöveg: Kiss Balázs főhadnagy |  2017. február 11. 7:07

Két erdei hadisírnál végeztek helyreállítási munkákat az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság, valamint az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság hadisírgondozói a napokban.

1596027375

A hadisírgondozók folyamatosan mérik fel az erdőkben található hősi sírokat is, melyek többségében az 1945. februári kitörés, és az azt követő harcok áldozatai nyugszanak.  A maradandó méltó emlékek állításáig a hadisírgondozók a két legrosszabb állapotú sírnál végeztek állagmegóvó munkákat.

1596027375

A Budai-hegységben, a hűvösvölgyi Gyermekvasútnál található katonasír jobb képet mutatott, mint januárban, mécsesek jelezték, hogy a turisták nem feledkeztek meg a hősökrők, de a szakemberek rögzítették a kidőlt keresztet, és rendbe tették annak környezetét is.

1596027375

A Visegrádi-hegységben, a Búbánatvölgyben található kidőlt keresztnél kellemes meglepetés érte a szakembereket, ugyanis valaki a helyszínre szállított egy új keresztet, amire felszerelte a régi tábláját, de valószínűleg a rossz időjárás miatt nem tudta az új feszületet felállítani.

1596027376

A hadisírgondozó szakembereink több órás kemény munkával kiásták a fagyos, sziklás földből a régi kereszt talapzatát, majd felállították az új keresztet. Természetesen itt is sor került a területrendezésre is, az elkorhadt koszorúkon lévő nemzetiszínű szalagok az emlékművet körülvevő kerítésen hirdetik annak a több mint száz magyar katonának az emlékét, akik 1945-ben a Szamár-hegynél haltak hősi halált.

1596027376

Fotó: Tikász Ernesztina törzsőrmester és a szerző