Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadműveleti tervezői tanfolyamon vettek részt a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar oktatói

Szöveg: Harangi-Tóth Zoltán őrnagy | Fotó: Milan Rastislav Štefánik Fegyveres Erők Akadémia |  2020. február 16. 9:37

Nemzetközi hadműveleti tervezői tanfolyamon vett részt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar két oktatója, dr. Jobbágy Zoltán ezredes, nemzetközi dékánhelyettes és Harangi-Tóth Zoltán őrnagy, a Hadtörténelmi, Filozófiai és Kultúrtörténeti tanszék tanársegédje január 27-31. között, a szlovákiai Liptószentmiklóson.

1596076120

A Milan Rastislav Štefánik Fegyveres Erők Akadémiáján rendezett, NATO-akkreditált tanfolyam jelentősége túlmutatott egy egyszerű szakmai továbbképzésen, mivel célja a V4 országok katonai együttműködésének fejlesztése és a kapcsolataik elmélyítése. Ennek megfelelően a résztvevő állomány főleg a cseh, a szlovák és a magyar haderőből érkezett, azonban képviseltette magát néhány olyan távoli ország is, mint Pakisztán, Afganisztán, vagy Kolumbia.

A kurzus a NATO hadműveleti szintű tervező eljárás (Comprehensive Operations Planning Directive – COPD) folyamatának általános ismertetéséből és az első néhány fázis csoportos munkával történő gyakoroltatásából állt. Az oktatói állomány komoly elméleti és nemzetközi környezetben szerzett gyakorlati ismeretekkel rendelkezett, amelyet változatos módszerekkel igyekeztek átadni.

A képzés célja a május 4-22. között, Varsóban megrendezésre kerülő Joint Resolve 2020 művelettervezői és törzsvezetési gyakorlatra való felkészülés volt. A tanfolyam szcenáriója egy elképzelt afrikai országban kialakult humanitárius katasztrófa kezelésére épült, amelynek sikerét a fiktív szomszéd államok főleg gazdasági érdekből igyekeztek megakadályozni. Egy ilyen helyzetben a képzés résztvevői egy ENSZ-felkérésre összeállított NATO-harccsoport tervező törzsét alkották.

1596076120

A forgatókönyv szerint az amúgy is bonyolult helyzetet etnikai, vallási színezetű feszültségek nehezítették, a résztvevőkből ad-hoc módon összeállított összhaderőnemi művelettervező csoportok (Joint Operational Planning Group – JOPG) tagjai eltérő szakmai háttérrel rendelkeztek, így mindenki megtalálta az előképzettségének megfelelő beosztást a gyakorlati foglalkozások és eligazítások alkalmával.

A tanfolyam alkalmas volt arra, hogy a résztvevők betekintést nyerjenek az egyébként kifejezetten bonyolult, nagyon időigényes tervezési folyamatba, és átfogó képet szerezzenek a hadműveleti tervezés lényegéről. Ez a bevezető azonban csak az első modulja volt egy komplex NATO összhaderőnemi képzésének, így önmagában csak a felkészítés első lépcsőfoka volt kollégáink számára. Elmondható azonban, hogy oktatóink nemzetközi környezetben, friss és naprakész elméleti valamint gyakorlati tudást szereztek, amely a tapasztalatok feldolgozása után aktívan hozzájárul a kar oktatási minőségének emeléséhez.

1596076121