Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Haladó légierős képzések Pápán

Szöveg: Varju Kitti |  2019. július 19. 16:32

Tavaly első alkalommal került sor arra a magyar-amerikai közös légierős oktatásra, amely többféle képzéssel segíti a Magyar Honvédség és a régiós országok katonáit. Idén a különböző szakterületeket átfogó tréningek a következő hetekben zajlanak a Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőtéren (MH PBRT). Az oktatás július 15-én, hétfőn kezdődött.

1599206362

Az Európában állomásozó Amerikai Egyesült Államok Légiereje (United States Air Forces in Europe – USAFE), az Ohiói Légi Nemzeti Gárda (Ohio Air National Guard) és a Magyar Honvédség Parancsnoksága Légierő Haderőnemi Szemlélőség együttműködésének köszönhetően 2018-ban közös képzéseken vettek részt hazánk és más, régiós országok katonái. Ezeken olyan külföldi, már meglévő és alkalmazott eljárásokat mutattak be, amelyeket a Magyar Honvédség légierejének alkalmazni kell az együttműködés és adott esetben az idetelepülő erők fogadása és kiszolgálása céljából. Az érintett három területre („Airfield Management", „Flight-line Procedures", „Air Base Occupational Health Familiarization") vonatkozó tréningek azért is hiánypótlók, mert ilyen, illetve ehhez hasonló képzések jelenleg nem szerepelnek a Magyar Honvédség kiképzési rendszerében, sőt a régióban sem érhetők el.

Tavaly nagy érdeklődés kísérte a tanfolyamokat, így az amerikai fél javaslatára idén is folytatódnak az oktatások a Magyar Honvédség teljes körű támogatásával. A résztvevő magyar, amerikai, lett, horvát katonák új és a jövőben nélkülözhetetlen ismeretekre tesznek szert a július 15. és augusztus 2. között zajló tréningeken, amelyeknek az MH PBRT ad otthont. A nemzetközi együttműködésekben gyakorlott pápai katonai szervezet egy sokoldalú, külföldön is elismert repülőteret működtet, amely kiváló infrastruktúrájának köszönhetően alkalmas ilyen képzések magas színvonalú lebonyolítására.

1599206362

Az Ohio Air National Guard szakoktatói három héten keresztül vendégeskednek Pápán. Az oktatás kifejezett célja, hogy a költséghatékonyság érdekében viszonylag rövid idő alatt minél több résztvevő számára biztosítsák a képzéseket. Az egyes tréningek között vannak átfedések, az utolsó héten például mind a három szakterület közösen tud bizonyos szituációkat gyakorolni.

Július 15. és augusztus 2. között zajlik az „Airfield Management" (Repülőtéri Földi Műveletek) képzés is. Az előző évi oktatást folytatva ezúttal középfokú ismereteket szerezhetnek a résztvevők, ezek pedig elengedhetetlenek az Airfield Manager beosztás Magyar Honvédségben történő meghonosításához. Az ilyen irányú, 24 órás repülőtéri szolgálatok felelnek azért, hogy az adott repülőtér mindig megfelelő, üzemkész állapotban legyen, biztosítva ezzel a forgó- és merevszárnyú repülőgépek feladatainak végrehajtását. Többek között naponta többször is felméri és auditálja a futópálya, a használatos gurulóutak és állóhelyek, valamint a fénytechnikai és navigációs eszközök állapotát, felügyeli a karbantartást, biztosítja a balesetmentes munkakörnyezetet.

1599206362

„Ez az alkalom a második fázist jelenti abban a programban, amelynek során három lépésben adjuk át ezt a speciális ismeretanyagot" – mondta Joseph Lord őrmester, aki amerikai légierős tanácsadóként felügyeli az „Airfield Management" oktatást. „A US Air Force és a partnernemzetek szakértőinek segítségével összeállítottunk egy olyan kurzust, amellyel fejleszthetjük a NATO-n belüli együttműködést. A tavalyi képzés megnyitotta az ajtót az Airfield Management szakterület alapjaihoz, idén pedig a következő szintre szeretnénk lépni. A középfokú tudás megszerzése után valósulhat meg ennek a képességnek a teljes megosztása partnernemzeteinkkel."

Hazánk katonai repülőterein jelenleg több terület megosztva végzi az Airfield Manager feladatait. Várhatóan még több év kell ahhoz, hogy ilyen beosztású szakembereket alkalmazhassanak a Magyar Honvédségnél.

Az „Airfield Management" tréninghez képest egy héttel később indul az úgynevezett „Flight-line Procedures Workshop" (Repülést Kiszolgáló és Biztosító Eljárások). A 2018-ban megkezdett képzés folytatásaként a jelenlévők újabb ismereteket szerezhetnek az általános repülőtéri vészhelyzeti eljárásokról, a munkaterületen gépjárművel történő közlekedés rendszabályairól, valamint a repülőtér fizikai biztonságával kapcsolatos eljárásokról.

1599206363

Végül, július 29-én kezdetét veszi a harmadik tanfolyam is. Témája az „Air Base Occupational Health Familiarization", amely munkahelyi egészségmegőrzésként definiálható. A szakemberek a különböző szakterületekre, beosztásokra és munkahelyi környezetre lebontva megvizsgálják, hogy milyen egészségkárosító tényezők léphetnek fel munkavégzés közben. Ezután kockázatelemzést készítenek arról, hogy milyen veszélynek lehetnek kitéve a katonák, majd pedig biztosítják a feltételeket a balesetmentes feladatvégrehajtáshoz.

A képzés tehát július 15-én elindult, amelyet a hallgatók és az oktatók köszöntésével egybekötött rövid megnyitó vezetett fel. Magasy Zsolt ezredes, az MH PBRT bázisparancsnoka üdvözölte a megjelenteket, jó munkát kívánva a következő hetek feladataihoz.

Fotó: a szerző felvételei