Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hangtalan Pacsirta – Magyar Honvéd magazin kiajánló

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. április 8. 13:28

A Magyar Honvédség „pacsirtafészke” Debrecen: itt talált otthonra ugyanis a több missziós váltást megjárt, 2009-ben vásárolt, az izraeli Elbit cég által gyártott három Skylark (Pacsirta) I LE távolról irányított felderítő-repülőgép.

1595970021
A „pacsirtafészek" létrehozásakor azért esett ránk a választás, mert mi vagyunk a honvédség egyetlen felderítő-zászlóalja – mondta Varga Zoltán őrnagy, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 24. Bornemissza Gergely Felderítő-zászlóaljának megbízott parancsnoka.

A Skylark-rendszer kezelőinek első csoportját Izraelben készítették fel. Az UAV-képesség (unmanned aerial vehicle – pilóta nélküli légi jármű) nagyban elősegíti a szárazföldi csapatok védelmét, ezért nagy segítség volt ez az Afganisztánban tevékenykedő magyar tartományi újjáépítési csoportok (Provincial Reconstruction Team – MH PRT) számára is. A Skylark használatával a különböző feladatok végrehajtására kiküldött csoportok előtt láthattuk a terepet, az eseményeket, felderíthettük a különböző útvonalakat, s így meg tudtuk mondani a parancsnoknak, hogy az adott területen van-e, készül-e bármi ellenünk, a kormányellenes erők milyen tevékenységet folytatnak. Ez a felderítési-megfigyelési képesség nappal és éjjel is az MH PRT-k rendelkezésére állt, hiszen egy nagyjából 15 kilométer sugarú körben bárhova elreptethető az eszköz. Ez lehet egy előre megtervezett útvonalon, automatikusan végigrepült feladat, de ha az operátor bármit észlel, akkor azonnal közbeavatkozhat, s abba az irányba terelheti a képi felderítést, ahol értékelése szerint valami fontos dolog történik.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin április 11-én, pénteken megjelenő számában!)