Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harcászat és lövészet

Szöveg: Búz Csaba hadnagy |  2014. április 25. 18:00

A 62. Lövészzászlóalj a harcászati foglalkozás keretén belül raj-összekovácsolást tartott április közepén az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

1595970938

A fegyvernemi lőgyakorlat alapvető célja a katonák lőkészségének fejlesztése

A zászlóalj az őszi országvédelmi gyakorlatra készül, ezért az egyéni és szakfelkészítéseket befejezve már megkezdte a lövészszázadok rajainak összekovácsolását. „Ahhoz, hogy egy zászlóaljszintű alegység összehangoltan tudjon dolgozni és az alaprendeltetéséből eredő feladatait magas szinten el tudja látni, minden katonának végig kell haladnia a felkészítés különböző fázisain, amely során a zászlóalj most egy következő ciklusához érkezett " − mondta Mádai Gábor őrnagy, a 62. Lövészzászlóalj parancsnokhelyettese.

Az idei év második nagyobb kihelyezésének első napjaiban a századok harcászati foglalkozásokon vettek részt, amelyeket a következő napok éleslövészetei követtek. A Zrínyi Miklós laktanyához tartozó helyőrségi gyakorlótéren a harcászati eljárások megismerése és gyakorlása közben a katonáknak különböző eseményekre kellett reagálniuk. A valóságot megközelítő helyzetek imitálásához a rajok különböző kiképzés-technikai eszközöket − például vaklőszert, füstgránátot, jelzőtöltényt − is felhasználtak.

1595970939

A lőgyakorlatnál arra kellett figyelni, hogy mindenki az utasításokat kövesse és ne ugyanarra a célra lőjön

A fegyvernemi lőgyakorlat alapvető célja a katonák lőkészségének fejlesztése, de emellett a mostani lőfeladatok lehetőséget teremtettek a raj összekovácsoltságának fejlesztésére is. A lőtéren az alegységek védelmi tevékenységre készülve azt a feladatot kapták, hogy semmisítsék meg az ellenség rohamozó „gyalogságát". A támadó alegységet szimuláló célok megjelenését a figyelő jelentette a raj parancsnokának, aki ezt követően intézkedett a védelmi terepszakaszok elfoglalására, majd parancsot adott a lövészkatonáknak azok leküzdésére. A beosztott állománynak ennél a lőgyakorlatnál arra kellett figyelni, hogy mindenki az utasításokat kövesse és ne ugyanarra a célra lőjön. A többi harcászati feladathoz hasonlóan a parancsnok itt is kijelölt egy sebesültet, akit − tűzfedezet biztosítása mellett – a lehető legrövidebb idő alatt el kellett juttatni az alegység sebesültgyűjtő pontjára.

A raj mögött elhelyezkedő lőgyakorlat-vezetők a biztonsági rendszabályok, valamint a lövészet követelményeinek betartatása mellett szakmai tanácsokkal is segítették rajparancsnokaik munkáját.

Az alegységek az egyhetes „kiskihelyezést" követően tovább készülnek a rajellenőrző-felmérő foglalkozásokra, valamint a raj éles lőgyakorlatok végrehajtására.

1595970939

A sebesültet a lehető legrövidebb idő alatt el kellett juttatni az alegység sebesültgyűjtő pontjára