Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harctéri mentés a belvárosban

Szöveg: Budai Anna |  2013. szeptember 3. 17:08

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái is részt vettek a III. Szegedi Sürgősségi Napokon, ahol bemutatták az egészségügyi központ által használt mentéstechnikai eszközöket, valamint egy szituációs gyakorlaton a harctéri mentés és evakuálás mozzanatait.

1595959270

Katonazenével indult a nap az egyik szegedi bevásárlóközpont dolgozói és a környéken lakók számára. A felcsendülő indulókat és a közismert könnyűzenei dallamokat a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar katonái szolgáltatták, Kovács István őrnagy vezényletével.

A rendezvény részeként az érdeklődők a különböző, mentéssel foglalkozó szervezetek által használt eszközök és gépjárművek mellett megtekinthették a Magyar Honvédségnél rendszeresített mentéstechnikai eszközöket: a páncélozott sebesültszállító járművet, a BTR 80 SKJ-t (sebesült kiürítő jármű) és az Unimog 5000 típusú sebesültszállító gépjárművet. A szegedi Toborzó és érdekvédelmi iroda sátránál különböző fegyvereket vehettek kezükbe a látogatók. A katonaság iránt érdeklődők a HM Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. kiadványaiból ismerhették meg a Magyar Honvédség tevékenységét.

1595959270

A bemutató során egy pillanat alatt harctérré változott a bevásárlóközpont mögötti utca: az alakulat katonáiból álló járőrt megtámadták, az egyik katona pedig lőtt sérülést szenvedett. Az egységben tartózkodó CLS katona (Combat Life Saver – harctéri életmentő) azonnal megkezdte a sebesült ellátását (artériás vérzést csillapított, alapszintű eszközökkel légutat biztosított), majd gyors trauma-vizsgálat és vénabiztosítás után szállítható állapotba hozta. Hamarosan megérkezett a gyorsreagálású egység, megerősítve egy sebesültszállító járművel. Azonban a konvoj egyik autóját is támadás érte, a gépjármű vezetője súlyosan megsérült. Így már egyszerre két helyen kellett az egészségügyi szakállománynak a sérülteket ellátni. A gyors és szervezett munkának köszönhetően mindkét katona állapotát sikerült stabilizálni és elhagyni a veszélyes övezetet.

A III. Szegedi Sürgősségi Napok egyik fontos programja volt a 168 órás újraélesztési rekordkísérlet, amelyben a dandár egészségügyi és CLS katonái is részt vettek. Ez sikeresen zárult, várhatóan bekerül a Guinness Rekordok könyvébe.

1595959270