Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Három nap, három verseny

Szöveg: Smidróczki Róbert főhadnagy |  2015. október 12. 11:49

Az ország északi és keleti megyéiben is sikeresen lezajlott a „Honvédelmi Kötelék” Országos Haditorna Verseny. Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében összesen 47 csapat mérte össze tudását október 5-6-7-én.

1596002174

A Magyar Honvédség az idei évben is meghirdette a középiskolás diákok számára a „Honvédelmi Kötelék" Országos Haditorna Versenyt. Fő célja a katonai pálya, a katonák mindennapi életének bemutatása, valamint lehetőséget adni a versenyzők számára, hogy „belekóstoljanak" a katonai kiképzés egyes ágaiba, szembesítve őket azokkal a fizikai nehézségekkel, amelyekkel a katonaélet mindennapjaiban találkozhatnának.

Október 5-én az időjárás nem zárta a kegyeibe a 14 csapatot, hiszen Debrecenben zuhogó esőben kezdődött el a verseny. Ez azonban láthatóan nem vetette vissza a versenyzőket, hiszen hatalmas lelkesedéssel kezdtek bele a feladatok végrehajtásába. Idén is hatalmas verseny alakult ki és szoros küzdelemben a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium csapata szerezte meg az első helyet, megelőzve az iskola másik csapatát, valamint a harmadik helyezett derecskei I. Rákóczi György Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium diákjait.

1596002175

Másnap Miskolcon folytatódott a viadal, ahol már kellemesebb időjárási viszonyok között zajlott le a verseny. A 13 csapat közül végül a miskolci Avasi Gimnázium diadalmaskodott, második helyen az Abaújkéri Wesley János Többcélú Intézmény csapata végzett, a harmadik helyet pedig a mezőkövesdi Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola diákjai szerezték meg.

A következő napon Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Sóstói Múzeumfaluban folytatódott a haditorna sorozat. A hagyományoknak megfelelően idén is rengeteg iskola érdeklődött a verseny iránt a megyéből, ennek megfelelően húsz csapat kezdte meg a megmérettetést az impozáns helyszínen. A jó hangulatú viadalt követően a baktalórántházai Vay Ádám Gimnázium, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium fiataljai állhattak fel a dobogó legfelső fokára, őket a Budai Nagy Antal Szakközépiskola két csapata követte a második és a harmadik helyen.

1596002175

Az előző kiíráshoz hasonlóan az idei verseny is felmenő rendszerű, ennek megfelelően a 2015/2016 tanév őszi fordulóinak megyei győztesei a 2015/2016 tanév tavaszi időszakában egy országos döntő keretében mérhetik össze tudásukat. Jövőre pedig a megyék csapatai újból megmérkőzhetnek egymással, sokan már most megfogadták, hogy az idei verseny tapasztalatait felhasználva készülnek fel és egy év múlva már ők lesznek a haditorna verseny győztesei.

Fotó: a szerző felvételei