Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Három napig dolgoztak a tűzszerészek Győrszentivánon

Szöveg: Szűcs László |  2015. június 3. 7:01

A 22. héten, azaz május 25-31. között 50 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 12 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Csörgei Csilla törzsőrmester, az alakulat kommunikációs főnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2015-ben eddig összesen 1147 bejelentést kaptak.

Május 26-án Balassagyarmatra vonultak ki a tűzszerészek, mivel a Hősök tere utcában, földmunkák közben egy 75 milliméteres, román gyártmányú páncéltörő gránátot találtak. A veszélyes, második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet a Zsolnay Gábor százados vezette járőr a közelben kijelölt robbantási területen semmisítette meg.

Május 27-én Győrszentivánon akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek: a vasútállomásnál, a sínek melletti úton több, második világháborús robbanószerkezetet találtak. A szakemberek három napos megfeszített munkával összesen 207 darab légvédelmi repeszlőszert, 113 darab légvédelmi repeszgránátot, valamint 64 darab páncéltörőgránátot szállítottak el a helyszínről a központi gyűjtőbe.

Május 30-án Szegedről érkezett a bejelentés a tűzszerészügyeletre, hogy a Budapesti úton világháborús robbanószerkezetet találtak. A Kelemen Ferenc főtörzsőrmester vezette járőr egy 100 milliméteres, szovjet gyártmányú repeszromboló gránátként azonosította a robbanótestet, amit a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállítottak.

Címkéktűzszerész