Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Használni, segíteni és sosem ártani”

Szöveg: Takács Vivien |  2016. augusztus 12. 14:30

Együtt ünnepelték a katonai meteorológia napját a katonai és a polgári meteorológusok Budapesten, az MH Geoinformációs Szolgálatnál, augusztus 12-én, pénteken.

1596018028

Az ünnepi állománygyűlésen felolvasták dr. Simicskó István honvédelmi miniszter és dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök köszöntő levelét. „A múlt rendkívül értékes a jelenben is, annak ismerete nélkül nem juthattunk volna el oda, ahol most tartunk. Emlékezzünk a katonameteorológus elődökre, akik helyt álltak katonaként és meteorológusként is, békében és háborúban egyaránt" – fogalmazott levelében a miniszter és a vezérkarfőnök. „Honvédjeink kitartó munkával védik országunkat és tágabb környezetünket a határ mentén, esőben, szélben, forróságban. Az Önök előrejelzései fontos szerepet játszanak, hiszen a szűkebb régióra vonatkozó előrejelzések megkönnyítik a döntéshozók számára a tervezést" – áll a levélben.

1596018028

Az ünnepi gondolatok után Tóth László ezredes, az MH Geoinformációs Szolgálat főnöke dr. Hille Alfréd mérnök ezredes által megfogalmazott alapelvvel köszöntötte a megjelenteket: „használni, segíteni és sosem ártani." Hozzátette: Hille Alfréd 125 éve, 1891. augusztus 14-én született Szegeden. „Dr. Hille Alfréd a magyar katonai meteorológia megteremtője, gyakorlatias tudós, a máig nagy jelentőségű balatoni és a dunai viharjelzés megszervezője, a szegedi egyetem magántanára volt, folyamatosan publikálta tanulmányait és cikkeit, tankönyvein generációk nőttek fel" – hangsúlyozta az ezredes.

1596018028

A rendezvény elismerések átadásával, majd – a hagyományokhoz híven – egy tudományos előadással folytatódott. Wenhardt Tamás főhadnagy, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Meteorológiai Csoportjának parancsnoka a BAP (Baltic Air Policing – Balti Légtérrendészeti Szolgálat) meteorológiai biztosításáról beszélt.

1596018028

Fotó: Rácz Tünde