Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hat bombát használtak volna…

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. július 3. 20:00

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent napilapokból szemlézünk. Azt a folyamatot követjük nyomon, ami a szarajevói merénylettől a háború kitöréséig tartott.

A Népszava biztos forrásra hivatkozva közli, hogy összesen hat bombát és hat revolvert találtak, valamint elfogták egy harmadik merénylőt is. Közben Szarajevóban helyreállt a nyugalom, és a véres szerb-üldözések a vidéken sem ismétlődtek meg újra.

Cabrinovics vallomása szerint pár héttel a merénylet előtt egy kávéházban ült, ahol a kezében egy újságot tartott. „Abban olvasta, hogy Ferenc Ferdinánd június végén Szarajevóba érkezik. Az újságot megmutatta a kávéházban kártyázó Principnek, aki a fejével bólintott, majd másnap egy közeli parkban leültek ketten egy padra. A parkban megállapodtak azon, hogy ők megmutatják, hogy szerbek és meghalnak a hazáért. Elhatározták, hogy megölik Ferenc Ferdinándot, feleségét és egész kiséretét Sarajevoban."

A Pesti Napló beszámolói szerint a merénylet szálai egészen a szerb vezérkarig vezetnek.


(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595974892
Címkéklapszemle