Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az orosz kormányfő Porosenkót tette felelőssé a vérontásért

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. július 3. 19:36

Az orosz kormányfő Petro Porosenko ukrán államfőt tette felelőssé a délkelet-ukrajnai terrorellenes művelet halálos áldozataiért egy internetes közösségi oldalon elhelyezett július 2-i, szerdai bejegyzésében.

Dmitrij Medvegyev a Facebookon azt írta: „az ukrán elnök drámai hibát követett el, amikor leállította a tűzszünetet. Ez a hiba újabb áldozatokat követel, értük most már személyesen felel". Hozzátette, hogy ezután „jóval nehezebb lesz visszatérni a tárgyalásokhoz".

Az orosz kormányfő elismerte, Ukrajnának joga volt arra, hogy aláírja az európai Uniós társulási szerződést, de – mint Medvegyev hozzátette – Oroszországnak is joga van arra, hogy „új feltételekkel dolgozzon együtt vele" és „megvédje piacát".

Medvegyev tudatta, hogy a kormány elemzi a helyzetet és kidolgozza az orosz lépéseket a Független Államok Közössége (FÁK) tagállamainak szabadkereskedelmi megállapodása, valamint a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályainak keretében.

Az orosz miniszterelnök őszre várja az ukrán gázválság kitörését. Utalt arra, hogy Ukrajna nem fizet az orosz gázért, hatalmas adósságot halmozott fel, és jelenleg a föld alatti gáztározókból veszi ki az energiahordozót.

Dmitrij Medvegyev reagált a washingtoni külügyminisztérium korábbi megjegyzésére, miszerint a délkelet-ukrajnai lakosok azért hagyják el lakhelyüket, hogy meglátogassák oroszországi rokonaikat. „A menekültáradat hatalmas. Több tízezren vannak. Az emberek a háború elől menekülnek, az amerikai propaganda meg azt állítja, hogy a nagymamákhoz utaznak pihenni. A cinizmusnak nincs határa" – állapította meg az orosz kormányfő a Facebookon.

Az ukrán fegyveres erők hétfő éjjel indították újra a felkelők elleni „terrorellenes műveletet". Petro Porosenko államfő azzal az indokkal vonta visszavonta a tíz nappal korábban elrendelt egyoldalú tűzszünetet, hogy nem teljesültek a feltételek a béketárgyalások folytatásához.

Az orosz külügyminisztérium szerdai közleményében valódi tűzszünetet követelt Kijevtől és azt, hogy szüntesse be a békés települések lövetését.