Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hat év az osztrák-magyar együttműködés jegyében

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. december 13. 10:22

Az Osztrák Védelmi Akadémia, valamint az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság (MH HFKP) együttműködése töretlen. Dr. Walther Wintschalek, az akadémia Nyelvi Intézet Finnugor Nyelvi Osztályának vezetője a napokban immár a hetedik alkalommal látogatta meg a parancsnokság Doktrinális és Szabályzatfejlesztési Osztályát.

Az akadémia és a parancsnokság szakmai együttműködése 2011-ben indult, és a Militärwörterbuch német−magyar, magyar−német katonai szaknyelvi szótár, valamint más különböző kiadványok fordítására, lektorálására, illetve terminológiai fejlesztésére terjedt ki.

Az elmúlt hat évben dr. Wintschalek betekintést nyert a magyar katonai szaknyelvi fejlesztésekért felelős Terminológiai Harmonizációs Testület munkájába. Látogatásai során megismerte az osztály STANAG–fordító irodájának működését, és tapasztalatainak megosztásával hozzájárult annak a TRADOS-fordítóprogramnak a hatékonyabb alkalmazásához, amellyel az elmúlt két évben 19 NATO-doktrínát és egyéb katonai dokumentumot, összesen 1211 oldalt fordított le 8 katonai szakfordító, ezzel pedig az iroda jelentős szerepet vállalt a Befogadó Nemzeti Támogató és az Összhaderőnemi Doktrína előkészítésében.

Idén dr. Wintschalek az akadémia kiadványait és az osztrák fegyveres erők katonai lexikonját is átadta Boros László Csaba alezredesnek, az osztály kiemelt főtisztjének, a szakterület képviselőjének.

1596042418

Dr. Wintschalek találkozott dr. habil. Jobbágy Zoltán ezredessel, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar tudományos és nemzetközi dékánhelyettesével, valamint dr. Kiss Gabriellával, az NKE Nyelvi Intézet központvezetőjével, akikkel a kölcsönös anyanyelvi nyelvtanárcseréről folytattak megbeszéléseket. Egyeztetéseket folytatott dr. Wéber Máriával, az NKE Nyelvi Intézet tanárával, akivel 2013−2015 között közösen fejlesztették a Militärwörterbuch terminográfiai német−magyar, magyar−német szaknyelvi szótárt.

Takács Attila dandártábornok, az MH HFKP parancsnoka a látogatást követően dicsérte az osztály 2017-ben is kiváló munkáját, amellyel hozzájárult a Magyar Honvédség szabályzatainak korszerűsítéséhez. A tábornok véleménye szerint a nemzetközi szakmai kapcsolattartásban is komoly értékeket képvisel a Doktrinális és Szabályzatfejlesztési Osztály, amely a katonai szövetségesi rendszerben elengedhetetlen: a honvédség csak akkor tud megfelelni a kor elvárásainak, ha a mindennapi feladatok ellátását korszerű és szakmailag megalapozott szabályzatok mentén látja el, amelyek egyben lehetővé teszik a nemzetközi együttműködést is.