Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Határvédő katonák a katedrán

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados |  2016. február 8. 19:04

„Határozottság, fegyelem, tekintély, tisztelet, hivatástudat” – válaszolták a nagykanizsai középiskolások a „Mi jut eszetekbe elsőre a katonákról?” kérdésre azon a rendhagyó osztályfőnöki órán, amelyet ezúttal− a határvédelmi feladatokba bevont, jelenleg a helyőrségüktől és családjuktól távol szolgáló − győri katonák tartottak nekik a napokban.

A Nagykanizsai Szakképzési Centrum Cserháti Sándor Szakképző Iskola és Kollégium meghívására érkeztek a katonák a 9. osztályos diákokhoz, hogy pályaorientációs előadásukban kicsit közelebb hozzák a fiatalok számára a Magyar Honvédséget és megismertessék őket a honvédek mindennapjaival.
A jelenleg a Zala, Somogy, Baranya megyékben határvédelmi feladatokat ellátó MH Dunántúli Ideiglenes Alkalmi Kötelékben szolgáló Juhász Viktor zászlós és Danka Tamás szakaszvezető beszélgetett a gyerekekkel; kiállásukkal, felkészültségükkel is kivívták a diákok tiszteletét, elnyerték a bizalmukat.

1596008439

Az interaktivitás jegyében eltelt két óra alatt az „egyenruhás tanárok" a többi között kitértek arra, miért is látják a gyerekek a térségükben a katonákat, mit jelent katonának lenni. A fiatalok választ kaptak arra is, miért jó katonának lenni, valamint hogyan kerülhet be a jelentkező a Magyar Honvédség kötelékébe. A győri katonák természetesen bemutatták alakulatukat, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezredet is.
A fényképekkel, videókkal tarkított színes előadás záró részében az összesen nyolc missziót megjárt két katona személyes élményeit, tapasztalatait osztotta meg a külszolgálat kapcsán a gyerekekkel.

1596008439

A meghívást kezdeményező osztályfőnök, Lakner Zsuzsa érdeklődésünkre elmondta: „A múlt heti Frontkamaszok interaktív történelmi emléknapon a katonák annyira elvarázsolták a diákokat, hogy szerettem volna, ha a többiek is részesülnek ebben az élményben. A migráció miatt kialakult helyzet miatt találkoznak a környezetükben katonákkal, többször láthatták őket a híradásokban is. Megszűnt a sorkatonai szolgálat, így ez a generáció már nem tudja, mi a lényege, a feladata a honvédségnek. Ezért tartottam fontosnak, hogy a gyerekek testközelből is kapjanak ízelítőt a katonalétről, hiszen csupán filmekből, interaktív játékokból megismert misztikus kép él bennük. Ezek után jobban megértik és elhiszik a fegyelem, az egymás iránti felelősségvállalás fontosságát. A hazaszeretet, a becsület, a hivatás szavakat ezentúl nem csupán üres frázisként használják, valós tartalommal telnek meg"− emelte ki a tanárnő.

„Ahogy múlt héten a Frontkamaszok, most a többiek is pár óra alatt többet tanultak fegyelemből, összetartozásból és emberségből, mint eddig bárhol, bármikor. A megjelent katonák személyében intelligens, kommunikatív, kedves embereket ismertünk meg, akik példaképként állnak előttünk"− hangsúlyozta Lakner Zsuzsa.

1596008439


Fotó: a szerző felvételei