Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazaszeretet és bajtársiasság már az iskolapadban is

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2012. szeptember 26. 11:06

A honvédelmi nevelés erősítésének fontosságát hangsúlyozta és a KatonaSuli-program lényegét, céljait ismertette dr. Szarka Gábor, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke a Hazafiság és honvédelmi nevelés című konferencián Székesfehérváron, szeptember 26-án.

1595942142

Szarka Gábor miniszteri biztos, a honvédelmi tárca kabinetfőnöke előadásával kezdődött a Hazafiság és honvédelmi nevelés című konferencia, amelyet a szeptember 25-30. közötti Honvédfesztivál keretében rendeztek meg szerda reggel Székesfehérváron, az Árpád Szakképző Iskolában. A kabinetfőnök a honvédelmi nevelés programját illetően leszögezte: az természetesen nem katonai kiképzést takar, hanem egyfajta tudatformálást. Erre azért van szükség, mert a haza védelme minden magyar ember kötelessége, amire mindenkit fel kell készíteni.

Szarka Gábor előadásában ismertette a honvédelmi nevelés jogszabályi hátterét, majd szólt a KatonaSuli-program stratégiai célkitűzéseiről is. Ezek a hazaszeretet, a bajtársiasság, a fegyelmezettség értékeinek közvetítése, a hazafias nevelés, a katonai pálya reális bemutatása, a pályára irányítás és a honvédség utánpótlásának biztosítása. E célok megvalósítása érdekében az oktatásban is több szinten folyik az ismeretátadás: az általános iskola 7-8. osztályában szakkörként, a középiskola 9-12. évfolyamában a katonai alapismeretek választható érettségi tantárgy keretében, a felsőoktatásban pedig a honvédelmi alapismeretek tárgy felvétele révén. A katonai alapismeretek tanórái során a fiatalok képet kaphatnak a honvédelem rendszeréről, ezáltal jobban megérthetik egyéni állampolgári kötelezettségeiket, és erősödik nemzeti elkötelezettségük is.

1595942143

A honvédelmi nevelés a gyakorlatban három síkon adhat feladatokat a program résztvevőinek: képességfejlesztési szinten, az erkölcsi nevelés kérdéseiben, illetve ismeretek biztosítása által. A cél az, hogy a fiatalok felelős állampolgárokká váljanak, kapcsolatba kerüljenek a Magyar Honvédséggel, illetve a társadalmi szolidaritás erősítése a magyar állampolgárok között. A programnak a Nemzeti Alaptanterv alapján megvalósuló elemek mellett vannak „iskolán túli" összetevői is, például a honvédség szervezte programok, látogatások, előadások, a hadisírgondozás vagy az ötven órás kötelező közösségi szolgálatvállalás formájában, de a legmagasabb szinten ide tartozik a szakkör, az érettségi felkészítés, a honvédelmi alapismeretek oktatása, illetve – kiemelten fontos elemként – a pedagógusok továbbképzése is.

Szarka Gábor hangsúlyozta: a Honvédelmi Minisztérium várja a visszajelzéseket a program résztvevőitől, és folyamatosan együttműködik a civil szervezetekkel is. A kabinetfőnök kiemelte: a KatonaSuli-programban részt vevő intézmények száma megötszöröződött, a tárca várja a további érdeklődők jelentkezését, és megemlítette a debreceni Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium példáját, amely a jelenlegi tanévtől kezdve katonai középiskolaként működik, és a tervek szerint jövőre már országos beiskolázású intézményként várja az érdeklődő jelentkezőket.

A konferencián megjelent dr. Cser-Palkovics András polgármester és Domján László vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka is.

1595942143

Fotók: Galovtsik Gábor