Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazatértek a mentorok

Szöveg: Tószegi Zoltán százados |  2012. október 1. 10:34

Mintha csak tegnap lett volna… Pedig négy és fél hosszú hónap telt el azóta, hogy az AMT (Air Mentor Team – Légi Kiképzéstámogató Csoport) hetedik váltásának tagjai elbúcsúztak kollégáiktól és szeretteiktől az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis betonján.

1595942416

Az arcok ugyanazok voltak, és mégis mások. Májusban alig (vagy egyáltalán nem) leplezett aggodalom és féltés, míg most a küszöbön álló viszontlátás egyre fokozódó izgalma látszott rajtuk. És persze a megkönnyebbülés: a Pápa és Szolnok közötti repülőút, a forgószárnyak ismerős zenéje már valóban a célegyenest jelentette.

Tudta ezt a bázis vezetése is, akik Lamos Imre dandártábornokkal, a bázis parancsnokával az élen nem hagyták ki a lehetőséget, hogy – a hagyományoknak megfelelően – szinte a földet érés pillanatában megszoríthassák Koller József ezredes, parancsnokhelyettes, és az irányítása alatt Kabulban szolgálatot teljesítő csapat tagjainak kezét. Már besötétedett, amikor erre sor került, de ez sem ronthatta el a hangulatot.

1595942417

Lamos dandártábornok rövid köszöntőjében gratulált a feladatok eredményes teljesítéséhez és kifejezte a 12 tagú csapat szerencsés hazatérése felett érzett örömét. A hazaérkezettek és az őket várók ezután átadták magukat a várva várt pillanatok örömének.

A hivatalos visszafogadó ünnepséget a jövő héten rendezik meg és rövidesen megkezdődik a tapasztalatok kiértékelése is, hiszen a munka nem ér véget, és a friss információk hozzájárulhatnak minden Afganisztáni misszió eredményességének és biztonságának növeléséhez.

1595942417

Fotók: Fodor András törzszászlós