Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvédelmi Kötelék: haditorna-versenyt rendeztek Győrben

Szöveg: Törőcsik Krisztina és Gulyás Róbert őrnagy |  2014. november 3. 14:49

Az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 8. számú Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Irodája által rendezett megyei szintű Honvédelmi Kötelék haditorna versenynek az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred laktanyája adott otthont.

1595981773

A versenyen győri, csornai és kapuvári középiskolás csoportok mérték össze felkészültségüket, hogy eldőljön, ki képviselheti majd a megyét az országos döntőn.

A versenyt Bozsóki Attila alezredes, az alakulat parancsnokhelyettese nyitotta meg a rendezvényt.
A diákoknak elsőként az előre meghatározott témakörökből összeállított honvédelmi totót kellett kitölteniük. A következő feladatban egy – természetesen – hatástalanított gépkarabélyt kellett szét- és összeszerelniük a tanulóknak.

1595981773

A tantermi foglalkozások után a sportpályán folytatódott a versengés.

A tájfutáson a lehető legrövidebb időn belül kellett a csapatoknak teljesíteniük a kijelölt mátrix pályát. A pontokat előre meghatározott sorrendben kellett érinteni, és az a csapat nyert aki a szabályok betartásával, a legkevesebb hibával és a legrövidebb idő alatt teljesítette a pályát.

A kézigránát célba-dobásnál egy csapaton belül minden versenyző más távolságból és más testhelyzetben igyekezett eltalálni a kijelölt célt.

A légpuska lövészeten egy 10 méteres távolságban elhelyezett alig 15-ször 15 centiméteres  céllapot kellett eltalálniuk a versenyzőknek, mégpedig álló testhelyzetben, fejenként 10 lőszer felhasználásával.

1595981774

A fegyveres váltófutást a csapattagoknak a 400 méteres salakos futópályán kellett teljesíteniük, gyakorló gépkarabéllyal a kezükben. Az egészségügyi ponton minden csapatnak az általa kihúzott szituációs feladatot kellett megoldani.

A versenyzők a feladatok teljesítése után és még az eredményhirdetés előtt megtekintették az ezred Művelődési Otthonában lévő múzeumot.

1595981774

A pontszámok összesítését követően a harmadik helyezettnek járó díjakat a csornai Hunyadi János Gimnázium és Kollégium diákjai vehették át. Második helyezést ért el a kapuvári Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium és Kollégium csapata, míg az első helyen a Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Szakközépiskola és Szakiskola 1. csapata végzett, így ők képviselhetik megyénket az országos döntőn.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság által felajánlott „fair play" díjat a Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Szakközépiskola és Szakiskola 3. csapata vehette át.

1595981774

Fotó: Törőcsik Krisztina