Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvédelmi túrán a katonasulisok

Szöveg: Orosz László Sándor százados |  2015. március 26. 9:40

Az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Győr-Moson-Sopron Megyei Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Irodájának szervezésében katonai alapismeretek gyakorlati felkészítést rendeztek a napokban a Győr-Bácsán található Szent Vid-emlékhelyen a KatonaSuli-programban részt vevő iskolák tanulóinak. A győri iroda munkáját az MH. 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái is segítették.

1595990156

A mezőörsi Magyar Műhely ÁMK Általános Iskola és Gimnázium, a győri Bercsényi Miklós Közlekedési Középiskola, Szakiskola és Sportiskolai Módszertani Központ, valamint a Lia Alapítványi Szakiskola KatonaSuli-programban érintett diákjai – összesen mintegy száztízen − hat kilométeres erőltetett menetet követően érkeztek meg a felkészítés helyszínére, ahol gyakorlati tapasztalatokat szerezhettek az eddig csak elméletben elsajátított katonai alapismeretekből.

Gulyás Róbert őrnagy, a győri Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda irodavezetője, a honvédelmi túra főszervezője elmondta: az érvényes együttműködési megállapodás értelmében a toborzók és az ezred katonái heti rendszerességgel oktatnak a gimnáziumban és szakközépiskolában. Utóbbiban a katonai alapismeretek fakultatív tárgyból idén érettségizni is fognak a diákok az iroda segítségével.

A Lia Alapítványi Szakiskola győri tagintézményében − ahol érettségi utáni OKJ-képzésekben vesznek részt a fiatalok, egy tanéven keresztül − havi két alkalommal minden tanuló számára kötelező a honvédelmi ismeretek elsajátítása. Gulyás őrnagy hangsúlyozta: a diákoknak a kurzus végén be kell számolniuk a tanultakból, az eredményesen vizsgázók tanúsítványt kapnak. Az egyéves projekt során az elméleti oktatás mellett két gyakorlati foglalkozást szervez az iroda. Az egyik a most megrendezett honvédelmi túra, a következő pedig a győri alakulat bemutatása lesz, amit júniusban, az ezred Nyitott Kapuk Hete elnevezésű programjának ideje alatt rendeznek meg.

1595990157

A tanulókból összeállított rajok tíz foglalkozási helyen, váltásos rendben hajtották végre a feladatokat. A foglalkozások közül a légfegyveres céllövészet aratta a legnagyobb sikert, amiért − a kézigránátdobással együtt − gyakorlati érdemjegyet kaptak a tanulók. Az alaki ismeretek oktatása során pedig bizony jó néhányszor okozott vidám perceket a balra és jobbra történő fordulatok összekeveredése…

A kísérőtanárok közül Domjánné dr. Szabó Marianna, a Lia Alapítványi Szakiskola igazgatóhelyettese, valamint Rehák József igazgató, a mezőörsi csapat kísérője kérdésünkre elmondta: az intézmények örömmel veszik, hogy a fiatalok honvédelmi oktatást kapnak, hiszen a sorkötelezettség eltörlése óta az ifjúság szinte semmilyen kapcsolatban nem állt a honvédséggel.

A katonai alapismeretek oktatása során a tanulók tájékoztatást kapnak az állampolgári kötelezettségeikről, a Magyar Honvédségről, az elsősegély-nyújtási és a túlélési ismeretek alapjairól. Ezen információk, amellett, hogy mindennapi életükben is segíthetik őket, egy későbbi pályaválasztás alapjául is szolgálhatnak.

1595990157

Fotók: a szerző felvételei