Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elfoglaltak egy Ádenhez közeli légi támaszpontot a húszi lázadók

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. március 26. 10:47

Elfoglalták az Ádentől hatvan kilométerre lévő al-Annád légi támaszpontot a húszi lázadók – közölte egy síita kézen lévő televízió csatorna, amit Abed Rabbo Manszúr Hádi nemzetközileg elismert jemeni elnök biztonsági erőinek forrásai is megerősítettek.

A támaszpontot amerikai és európai katonai tanácsadók napokkal korábban hagyták el, amikor az al-Kaida terrorszervezet egy közeli települést elfoglalt. A reptér kulcsfontosságú szerepet töltött be az Egyesült Államoknak az al-Kaida elleni hadműveleteiben.

A támaszponton a feltevések szerint a Hádihoz hű erők katonai repülőgépei állomásoztak, amelyek Áden védelmét szolgálták volna egy esetleges ostrom során. Most, hogy a repülőtéri bázis a lázadók kezére került, ez a lehetőség megszűnt.

Március 22-én az iráni támogatást élvező húszi lázadók elfoglalták Jemen harmadik legnagyobb városát, Taizzt. Az utóbbi napokban a fegyveresek növelték erejüket, és Áden felé vették az irányt, hogy végérvényessé tegyék Hádi korábbi lemondását. A légi támaszpont elfoglalása után a húszik tovább indultak Áden irányában.

Hádi február 21-én menekült el a fővárosból, Szanaából a déli nagy kikötővárosba, miután a felkelők arra kényszerítették, hogy lemondjon tisztségéről. Ádenben azonban visszavonta lemondását, és a Perzsa-(Arab-)öböl menti országok támogatásával új hatalmi bázist alakított ki.