Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hős katonaorvosokra emlékeztek

Szöveg: Kovács Zoltán |  2013. november 4. 8:41

Háborúk, harcok idején, amikor fegyverek osztanak sebeket és halált, a sebesültek bajtársai orvosért kiáltva azt az egyetlen embert hívják, aki fegyvertelenül száll szembe ezer halállal az életért – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Orvos Hősi Halottak Emlékszobránál tartott budapesti megemlékezésen, november 3-án.

1595962506
Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára

Minden évben fáklyás felvonulást tartanak azon katonaorvosok tiszteletére, akik hivatásuk gyakorlása közben vesztették életüket. A budapesti a Semmelweis Egyetem Radiológiai és II. Szülészeti Klinika kapuja előtt található Magyar Orvos Hősi Halottak Emlékszobránál összegyűlt fáklyás megemlékezők között megjelent többek között Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Nemzeti Fórum Egyesület elnöke, illetve dr. Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere is.

Lezsák Sándor beszédében így fogalmazott: „Azokra az orvosokra, mentősökre és ápolókra emlékezünk ma, akik például ’56-ban itt a város utcáin a hivatástudatukkal legyőzték a félelmüket, hiszen az életveszélyt vállalva segítettek az utcán fekvő sebesülteknek a golyózápor közepette is. Ez tette igazán szabaddá és hősökké őket."

1595962506
Az emlékmű előtt minden évben fejet hajtanak

A jelenlévő állami és civil szervezetek képviselői az 1942-ben emelt és a közelmúltban felújított szobornál, koszorúzással hajtottak fejet a katonaorvosok emléke előtt.

Fotó: a szerző felvétele