Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hősi halott katonáknak emeltek emlékművet Nádasdon

Szöveg: Horváth Zoltán |  2013. november 1. 20:44

Mi, magyarok katonanép vagyunk, és a katonáinknak köszönhetjük, hogy ma is itt élhetünk, miközben más népek eltűntek a történelem süllyesztőjében – mondta november 1-jén Nádasdon dr. Töll László ezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály vezetője.

Az első és a második világháborúban, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc során hősi halált halt száznyolc katonának és három civil áldozatnak emeltek emlékművet a Vas megyei Nádasdon. A település önkormányzata, valamint a helyi evangélikus és római katolikus egyházközség összefogásának eredményeképpen sikerült megépíteni az emlékhelyet a temetőben, ahol a hősök leszármazottai, tisztelői fejet hajthatnak a nagy elődök emléke előtt.

1595962263
Örökké élnek, akik a hazáért áldozták vérüket

Töll László ezredes avatóbeszédében hangsúlyozta, hogy a magyar katonák a történelem során mindig is hősiesen harcoltak, vérük sohasem hullott feleslegesen, ugyanis egy vesztes csata avagy háború is mindig lehetőséget teremtett a továbblépésre. Mint fogalmazott, a magyar történelem nem a gyász történelme, hanem az örömé és a sikeré, hiszen az ország szinte mindig a megmaradásért vívta küzdelmeit a történelem során, és ma is itt vagyunk.

Az, hogy itt vagyunk, a katonáknak köszönhető, tehát a katonákat a legnagyobb megbecsülés illeti – mondta.

Az ezredes felhívta a figyelmet arra, közeledik az első világháború kitörésének 100. évfordulója, így ismét több figyelem juthat a világégés eseményeire, amelyek megváltoztatták az egész világot. Kiemelte: örömmel látja, hogy a nádasdiak nem felejtenek, élénkén élnek emlékükben a hősök, akik a hazáért adták életüket.

Az emlékmű avatásán több száz helyi gyermek és felnőtt mellett részt vettek az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái is, akik a rendezvény díszőrségét adták.

1595962264
Díszőrség az emlékműnél


Fotó: Kászoni László (MTI), Horváth Zoltán