Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hősi síremlékeket szenteltek újra Kaposváron

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. május 29. 11:37

Az első világháborúban elesett katonák felújított sírjait szentelték újra a kaposvári Hősök Temetőjében május 28-án, hétfőn. Összesen 709 nyughelyet, illetve egy emlékművet tettek rendbe az elmúlt hónapokban.

Kaposváron, a Hősök Temetőjében az elmúlt hónapokban pályázati forrásból tették rendbe az első világháborúban elesett 709 katona sírját. A felújított síremlékeket május 28-án, héltfőn szentelték újra. „Városunk polgárai úgy döntöttek, hogy büszkén nevezhetjük Kaposvárt katonavárosnak. Ezért több intézmény és kutató összefogásával egy könyvet készítünk, amelyet az első világháború befejezésének centenáriumában ad ki Kaposvár önkormányzata" – mondta az ünnepségen Szita Károly, a város polgármestere.

A kormány az elmúlt évbekben rendelte el az ország területén fellelhető első világháborús hadisírok rendbehozatalát, amelyhez kétmilliárd forintnyi költségvetési forrást is biztosított. A síremlékek felújítására a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum írt ki pályázatot. Ezenkívül egy rendhagyó adatbázis is készül. „Tavaly indult a Katonahősök emlékezete program, amely azt célozza, hogy létrejöjjön az elmúlt 170 év hadműveleti veszteségeinek adatbázisa. Ennek töredékei már most is léteznek. De a teljes adatbázis 2020-ra készülhet el" – árulta el Gelencsér Attila, a térség országgyűlési képviselője.

Az ünnepségen elhangzott az is, hogy napjainkban kiemelten fontos az első világháborúval kapcsolatos társadalmi emlékezet ébren tartása és a közös értékek megőrzése. „Az első világháborús katonai temető sajátja, hogy miközben az örökkévalóságot hordozza, máig ható története van. Időtlen és mégis időhöz kötött. Folyamatosan új és új lehetőséget ad a régi ellentétek feloldására és kiegyenlítésére. Általa fejlődik a nemzeti önismeret és kiteljesedik a történelmi szemlélet" – mondta dr. Holló József nyugállományú altábornagy, a Honvédelmi Minisztérium kegyeleti diplomáciáért felelős miniszteri biztosa.

1599187662

A felújított katonasírok átadásán újraszentelték a temetőt, Varga László kaposvári katolikus megyéspüspök és Bellai Zoltán református lelkész áldotta meg az elesett katonák nyughelyeit. A rendezvény végén a résztvevők elhelyezték az emlékezés koszorúit az elhunytak emlékművénél.

Két török katonát temettek először a Szigetvári utcai temetőbe, akik még az 1912-es boszniai háború után kerültek Kaposvárra. A nagy világégés idején sorra temették ide a hadifoglyokat, szövetséges és magyar katonákat, főként az idegeneket, hiszen a kaposvári családoknak hagyományosan a Keleti és Nyugati temetőben volt a nyughelyük. Az első világháború idején mintegy ezer-ezerötszáz hadifogoly élt Kaposváron. Járványok tizedelték őket, rengeteg volt a sebesült. 1228 katonasírt rejt a temető, melyet kegyeleti parkká nyilvánítottak. Négy éve a Mártírok és Hősök Közalapítvány segítségével 500 sírt újítottak fel, most több mint 700-at és egy emlékművet.

A rendezvényről a kapos.hu készített videó összefoglalót, ami ide kattintva telkinthető meg.

(Forrás: kapos.hu és sonline.hu.)

Fotó: sonline.hu