Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hunyadi-díj a Gripen-pilótának

Szöveg: Hraskó István |  2015. szeptember 22. 9:33

Kádár Sándor őrnagy, a júniusban egy meghibásodott Gripennel kényszerleszállást végrehajtó és katapultáló pilóta kapta idén a Hunyadi-díjat Kecskeméten.

A napokban tartották a XI. Hunyadivárosi Napok megnyitóját a Mátyás király Általános Iskolában, Kecskeméten. Az ünnepség résztvevőit Szemereyné Pataki Klaudia polgármester köszöntötte, majd  Pászti András önkormányzati képviselővel és Ugrik Csaba dandártábornokkal, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnokával közösen átadta Kádár Sándor őrnagynak a Hunyadi-díjat.

1596000611

Mint emlékezetes, ő volt az a pilóta, akinek június 10-én egy kiképzési repülés során meghibásodott a Gripenje. Többszöri próbálkozásra sem sikerült behúznia a gép orrfutóját. Mivel a levegőben több mint egy órán át sem sikerült elhárítani a műszaki hibát, Kádár Sándor úgy döntött, hogy az üzemanyag kifogyásáig a levegőben tartja a gépet, majd hasraszállást hajt végre a kecskeméti kifutópályán. A manőver során a gép balra kitört a betonon, a pilóta ekkor katapultált. Két ágyékcsigolyája megroppant, emiatt három hónapig egy műanyag mellényt kellett viselnie, de rehabilitációja jól halad.

Fotó: a szerző felvétele