Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kurd terrorizmus ellen tüntettek Isztambulban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. szeptember 22. 10:36

Tízezrek tüntettek szeptember 20-án, vasárnap Isztambulban. Szinte valamennyi demonstráló török zászlót lengetett, miközben szószólóik elítélték a terrorizmust, amely azóta sújtja a keleti országrészt, hogy kiújultak a harcok a török hadsereg és a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei között.

A tüntetést fokozott rendőri jelenlét mellett tartották meg. Az AFP
francia hírügynökség jelentése szerint több mint 100 ezren vettek részt a
demonstráción, jelen volt többek között Ahmet Davutoglu török kormányfő
és Recep Tayyip Erdogan elnök is. A kormányfő beszédében árulóknak nevezte azokat, akik egymásnak akarják ugrasztani a törököket és a kurdokat, és mint hangsúlyozta, az ország nem etnikai problémával küzd, hanem a terrorizmussal. Megerősítette, hogy kormánya elkötelezett a PKK elleni harc folytatása mellett egészen addig, amíg a lázadók le nem teszik a fegyvert.

A tüntetést egy nem kormányzati szervezetekből álló szövetség felhívására tartották meg, ez a mozgalom állt a csütörtökön több ezer ember részvételével Ankarában zajlott „terrorellenes menet" mögött is.

Július vége óta terebélyesedik a konfliktus a PKK és a török kormány között. A szemben álló felek kölcsönösen egymást vádolják a több mint két évvel ezelőtt életbe lépett tűzszünet felrúgásával. A kurd lázadók az utóbbi hetekben szinte naponta követnek el támadást a biztonsági erők tagjai ellen, miközben a török hadsereg újabb és újabb légicsapásokat mér a PKK észak-iraki és törökországi állásaira.

A vasárnapi tüntetés a török metropolis Yenikapi nevű negyedében zajlott, a városrész főleg az iszlamista gyökerű konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) rendezvényeinek helyszíneként ismert.

Davutoglu az eseményen azt a határozott véleményét hangoztatta, hogy a kurdbarát Népi Demokratikus Párt (HDP) a november 1-jei előre hozott voksoláson nem fogja átlépni a parlamentbe jutáshoz szükséges 10 százalékos küszöböt.

A HDP a legutóbbi, júniusi választásokon első alkalommal bekerült a törvényhozásba, aminek nyomán a részben Erdogan által alapított és a török politikai életet éveken át uraló AKP elvesztette abszolút többségét. A török államfő azután írt ki új választásokat, hogy a koalíciós tárgyalások zátonyra futottak.